СКУ закликав до посилення санкцій у зв’язку з 5-ою річницею окупації Росією Кримського півострова України

sanctions

16 березня 2014 р. під пильним контролем російських військових сил народ Кримського півострова України змушений був проголосувати за союз з Росією. Минуло п’ять років з того часу, як український Кримський півострів був захоплений російськими військами і незаконно окупований. Європейський Союз і всі демократичні країни світу засудили цей ганебний референдум як протиправний і нелегітимний. Ця частина української території сьогодні продовжує знаходитися під окупацією Російської Федерації всупереч міжнародному праву і численним договорам з безпеки.

“Світовий Конґрес Українців закликає міжнародне співтовариство посилити економічні та політичні санкції проти Російської Федерації за цю незаконну окупацію та мілітаризацію Кримського півострова України. Урядовими та неурядовими організаціями повинні бути створені моніторингові місії для збору інформації про наявні порушення людських прав та військові злочини, вчинені російськими військами та контрольованими ними силами на окупованих територіях Кримського та Донбаського регіонів України. Ці докази будуть важливими у майбутніх судових процесах проти Владіміра Путіна та його помічників, які несуть відповідальність за вбивство понад 10,000 людей в Україні, знищення рейсу MH17, замовні вбивства політичних опонентів у Росії, Україні та в світі, хімічні атаки в Сирії та багато інших злочинів, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. – Ми закликаємо всі уряди, неурядові організації та компанії, такі як Google, продовжувати їхню підтримку України та людей на окупованих територіях України шляхом дотримання політики США, Канади, Європи та ООН щодо невизнання військової анексії Росією Кримського півострова України”.

З початку вторгнення у лютому 2014 р. російська окупаційна влада дедалі активніше мілітаризує півострів, використовуючи Крим як платформу для агресії проти України і погрожуючи іншим державам Чорноморського регіону. Росія активно проводить реконструкцію старих радянських військових баз у Криму і будує нові, оснащуючи їх новітньою зброєю та обладнанням. Укріплюється берегова лінія та будуються нові військові аеродроми. Близько 60,000 російських військовослужбовців наразі базуються в окупованому Криму з потенціалом розширення до 100,000. Порушуючи міжнародне право, російська окупаційна влада також призвала у свої збройні сили близько 12,000 жителів Криму.

Результатом триваючої мілітаризації Криму став наприкінці листопада минулого року напад і захоплення Російською Федерацією трьох українських суден і їхніх екіпажів у міжнародних водах поблизу Керченської протоки. До сьогоднішнього дня ці судна і 24 їхні члени екіпажу залишаються в російському полоні. Окрім них, ще 70 українських політичних в’язнів, у тому числі й відомий режисер Олег Сенцов, яких Росія ув’язнила, порушивши норми міжнародного права.

За останні п’ять років спостерігається стрімке погіршення людських прав кримських татар і українців, які виступили проти окупації. Тисячі є суб’єктом переслідувань, включно з постановочними судовими процесами, незаконними затриманнями, вбивствами, зникненнями та погрозами. Систематично порушуються права національних і релігійних меншин, що проживають на Кримському півострові. Серед таких порушень можна назвати розпуск у 2016 р. Меджлісу, представницького органу кримськотатарського народу, за сфабрикованими Російською Федерацією звинуваченнями в екстремізмі.

Російська окупаційна влада ліквідувала центри українського культурного та релігійного життя на півострові, включаючи закриття українських шкіл, церков і культурних товариств. Всі незалежні засоби масової інформації та неурядові організації, які не дотримуються риторики Кремля, були змушені закритися або переїхати в материкову Україну. Вакуум, що утворився, заповнили російські державні засоби масової інформації з їхньою антиукраїнською дезінформацією і прокремлівською пропагандою.

СКУ закликає міжнародне співтовариство притягнути до відповідальності Російську Федерацію за її постійні порушення міжнародного права, людських прав та воєнні злочини у відповідь на триваючу військову агресію проти України. Насамперед міжнародне співтовариство мусить:

  • уважно стежити за ситуацією щодо безпеки та людських прав на Кримському півострові та в регіоні Донбасу;

  • розгорнути та забезпечити доступ постійної моніторингової місії до Криму для захисту його мешканців від постійних переслідувань та порушень людських прав;

  • забезпечити негайне і безумовне звільнення всіх українських політичних в’язнів, заручників і військовополонених, що знемагають у російських в’язницях;

  • розробити багатосторонню платформу деокупації;

  • запровадити додаткові обмежувальні заходи та санкції, у тому числі й заборонити російським кораблям пришвартовуватися в ЄС, США, Канаді та в інших міжнародних портах, та

  • зупинити будівництво трубопроводу “Північний потік-2” з Росії до Європи, який має на меті ізолювати Україну та підірвати енергетичну безпеку Європи.

СКУ вітає Резолюцію Європейського Парламенту від 12 березня 2019 р. про припинення будь-якого стратегічного партнерства між Росією і ЄС та продовження політики санкцій ЄС проти Росії. СКУ також вітає та закликає міжнародне співтовариство наслідувати приклад Конґресу США щодо ухвалення Акту про невизнання анексії Криму, який закріпив у законодавстві невизнання окупації Росією Кримського півострова України.

Українці та друзі України у всьому світі повинні підтримати ці зусилля, щоб підвищити обізнаність та зберегти міжнародний тиск на Росію, поки вона не виведе свої війська з окупованих територій Криму та Донбасу.

crimea_is_ukraine2.jpg

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа