СКУ привітав резолюцію Європейського Парламенту

SKU-logocol2-300x189Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає резолюцію Європейського Парламенту, в якій високо оцінюються зусилля України щодо реформ та засуджується російська агресія. Резолюція, в якій враховано внесок СКУ, була прийнята під час засідання Європейського Парламенту в Страсбурзі 12 грудня 2018 р. Цей документ високо оцінює останні досягнення в сфері реформування України в рамках Угоди про асоціацію, засуджує російську агресію проти України в Азовському морі та закликає скасувати проект “Північний потік 2”.

По-перше, Європейський Парламент визнав позитивні реформи у ряді галузей в Україні, включаючи енергетику, систему охорони здоров’я, систему пенсійного забезпечення та освіти, державне управління та децентралізацію. Досягнення були також відзначені у сферах оборони та безпеки, банківської та макроекономічної стабілізації, хоча і коштом певних соціальних втрат для українців. Визнаючи справжній прогрес в українських реформах, Європейський Парламент закликав Україну активізувати свою судову реформу та боротьбу з корупцією.

По-друге, депутати Європейського Парламенту визнали дуже важливу роль України у системі постачання європейської енергетики та засудили будівництво газопроводу “Північний потік 2”. Вони також заявили, що будівництво трубопроводу є політично мотивованим та може загрожувати енергетичній безпеці Європи.

По-третє, депутати Європейського Парламенту висловили рішуче засудження останнього акту агресії Російської Федерації проти українських кораблів у Керченській протоці та характеризували його як “повзучу спробу відібрати суверенні права України в Азовському морі”. У зв’язку з цим резолюція закликає ЄС та її держави-члени запровадити додаткові санкції проти Російської Федерації, якщо полонені українські моряки не будуть звільнені та у випадку подальшої військової ескалації. Одним із запропонованих кроків є закриття доступу до портів ЄС для російських суден, що прямують з Азовського моря.

12 грудня 2018 р. Європейський Парламент також закликав до негайного та беззастережного звільнення кримського кінорежисера та письменника Олега Сенцова, який був удостоєний премії Європейського Парламенту ім. А. Сахарова під час церемонії в Страсбурзі. Як і 70 інших українських політв’язнів, понад 100 заручників та 24 захоплених українських моряки, він і далі незаконно утримується Російською Федерацією у в’язниці.

“Світовий Конґрес Українців вітає резолюцію Європейського Парламенту, в якій відзначається прогрес реформ в Україні, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. – Ми закликаємо ЄС продовжувати його рішучу підтримку європейської інтеграції та територіальної цілісності України всупереч триваючій російській агресії”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа