СКУ подякував НАТО за підтримку України

ua-nato

Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає Декларацію Брюссельського саміту, прийняту главами держав та урядів 29-ти країн, членів Північноатлантичного альянсу (НАТО), у Брюсселі 11-12 липня 2018 р., що відзначає прагнення України до членства в НАТО, визнає процес реформування в Україні та ще раз підтверджує прихильність до партнерства з Україною.

Стосовно прагнень України до членства в НАТО Декларація Брюссельського саміту зокрема стверджує, що:

Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству права, є ключовою для євроатлантичної безпеки. Ми рішучі в нашій підтримці права України визначати свій власний курс у майбутньому та зовнішньополітичний курс без зовнішніх втручань. У світлі переформульованих  Україною прагнень до членства в НАТО ми підтримуємо наші рішення, прийняті на Бухарестському саміті та на наступних самітах.

Учасники Саміту також ще раз заявили про їхню підтримку щодо територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Вони рішуче засудили “незаконну та насильницьку анексію Криму Росією”, яку вони не визнають. Рівнож вони закликали Російську Федерацію припинити дискримінацію кримських татар, а також вивести свої військові формування з Донецької та Луганської областей України.

НАТО також визнало внесок української влади у значний прогрес щодо реформування, особливо наголосивши на недавньому Законі “Про Вищий антикорупційний суд” та Законі “Про національну безпеку”. У той же час члени Альянсу очікують на подальший прогрес, який необхідний для “подолання інших суттєвих викликів”, які слід вирішити згідно з програмою реформ.

Крім того, члени НАТО подякували Україні за її цінний внесок у операції та тренування НАТО в євроатлантичному регіоні та за його межами, які підвищують рівень взаємодії Збройних Сил України і НАТО та забезпечують міцне співробітництво на основі Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною. Таким чином, НАТО визнає зацікавленість України в розширенні можливостей партнерства в рамках Ініціативи партнерства в галузі оперативної сумісності та буде і далі розглядати таку можливість, спираючись на рішення, прийняті під час Уельського саміту 2014 р. та Варшавського саміту 2016 р.

“Світовий Конґрес Українців вітає Декларацію Брюссельського саміту НАТО та сподівається, що вона допоможе прискоренню євроатлантичної інтеграції України та її членства в НАТО,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа