Щось “не клеїться” справа “севастопольських диверсантів”

crimeaukr

Суддя підконтрольного Росії Севастопольського міського суду Ігор Кожевников повернув в прокуратуру другу справу “українських диверсантів”, за якою заарештовано місцевих жителів Володимира Дудку та Олексія Бессарабова.

Рішення було прийняте в ході попередніх слухань у справі. На які саме недоліки вказав прокуратурі Кожевников, в прес-службі суду уточнити відмовилися.

Як передає Кримська правозахисна група, на цьому ж засіданні Кожевников продовжив політзекам арешт ще на три місяці – до 8 липня.

Хоча російський КПК наказує проводити попередні слухання в закритому режимі, Кожевников допустив публіку на засідання. Політзеки змогли побачити своїх родичів.

dudka54-річний Дудка – український військовий моряк у відставці, капітан 2-го рангу, член Об’єднання ветеранів розвідки України. Після анексії Криму працював сапером в міському управлінні російського МНС. 41-річний Бессарабов – військовий експерт, член редколегії журналу “Чорноморська безпека”, який припинив вихід після анексії Севастополя, а з 2017-го знову видається, вже в Києві.

Обох севастопольців затримали 9 листопада 2016 року. Одночасно був затриманий третій фіґурант справи – військовий експерт Дмитро Штибліков, який в минулому також служив в українській армії. Усіх трьох заарештували.

Фіґурантам поставили частину 1 статті 30 – пункт “а” частини 2 статті 281 (готування до диверсії в складі організованої групи; до 10 років колонії), частина 3 статті 222 (незаконний оборот зброї в складі організованої групи; до 8 років) і частина 3 статті 222.1 російського КК (незаконний обіг вибухівки в складі організованої групи; до 12 років). Згідно з фабулою справи, обвинувачені планували “вчинення диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення півострова Крим”. Стверджувалося, що у них вилучено зброю та вибухівку, засоби спецзв’язку і карти-схеми об’єктів, де намічалися диверсії.

Тим часом вже незабаром з’ясувалося, що зброя, яку вилучили у “диверсантів”, призначена для гри в страйкбол. Крім того, зазначалося, що продемонстровані на відео ФСБ порожні бланки з печаткою української військової частини № А-0235 недійсні – вони відносяться до часу до березня 2014 року, оскільки після анексії Севастополя ця частина припинила існування.

Незабаром після арешту фіґурантів спецслужба розповсюдила відеозаписи з свідченнями як Штиблікова, так і Бессарабова. Запис допиту Дудки оприлюднений не був. Надалі повідомлялося, що він відмовився від первинних свідчень, пояснивши, що дав їх під тиском. Пізніше стало відомо, що свідчення дезавуював і Бессарабов.

Тим часом Штибліков навесні 2017 роки пішов на угоду з прокуратурою, в рамках якої дав свідчення як проти себе, так і проти Дудки. 16 листопада минулого року він був засуджений в особливому порядку до п’яти років суворого режиму зі штрафом 200 тисяч рублів. В кінці березня стало відомо, що засуджений відправлений в Омську область Росії. В той же час не уточнювалося, чи помістять Штиблікова в одну з колоній цього регіону, чи відправлять по етапу далі.

У Дудки в ув’язненні погіршилося здоров’я, а ліки, які родичі приносили йому в СІЗО, тюремщики передавали політзекові із затримками. Один раз затримка склала місяць.

Джерело: graniru.org

Sebast-ua-logo

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа