Шеремету пустили на розкопки до Грушович, де шукають тіла вояків УПА

Четвер, 24 Травень 2018, 11:31

Сьогодні на цвинтарі в Грушовичах недалеко від Перемишля розпочались археологічні дослідження, які мають з’ясувати, чи поховані там члени Української повстанської армії.  Розкопки проводить Інститут національної пам’яті Польщі.  З української сторони запрошено групу експертів, які спостерігають за роботами. Очолює групу Святослав Шеремета, Секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій.

На даний момент відбувається розбиття та вилучення граніту та бетону. Після зняття фундаменту буде відомо про те, чи знайдуть там поховання, – розповів Шеремета в коментарі для „Нашого слова”.

На запитання про те, як відбувся перетин українсько-польського кордону, Шеремета відповів, що все пройшло швидко та без проблем:„Нас була делегація з 5 осіб, в нас взяли паспорти, спитали, куди ми їдемо, і через 10 хвилин паспорти повернули”, – зазначив він. Раніше Шеремета потрапив до списку осіб, яким заборонено в’їзд до Польщі, а 18 листопада 2017 року Польща анулювала йому шенгенську візу.

1-HrРозкопки в Грушовичах. Фото – Святослава Шеремети.

Майже до останнього дня не було відомо, чи до досліджень в Грушовичах буде залучена українська сторона. В останні дні Інститут національної пам’яті Польщі повідомив посольство України і українське товариство в Польщі про намір дослідити місце, де був пам’ятник воїнам УПА, і запросив представників України до участі у праці як спостерігачів.

Від Об’єднання українців у Польщі під час розкопок завтра, 25 травня,  буде присутня доктор Ольга Соляр, яка є співпрацівницею Вищої Східноєвропейської школи в Перемишлі, а також членкинею товариства „Магурич”  і разом з іншими волонтерами відновлює закинуті (в основному українські) цвинтарі у Польщі.

Нагадаємо, що між Варшавою та Києвом від весни 2017 року триває суперечка довкола заборони української сторони на пошуково-ексгумаційні роботи стосовно залишків польських жертв війн та конфліктів на території України. Ця заборона стала результатом знесення пам’ятника УПА у Грушовичах та попередніх випадків руйнування українських місць пам’яті на території Польщі. У Києві заявили, що пошукові та ексгумаційні роботи відновлять за умови відбудови знищених українських пам’ятників у Польщі.

Пам’ятник УПА на грушовицькому цвинтарі був зведений у 1994 році. Від 2012 року був кілька разів осквернений. Навесні минулого року пам’ятник знищили та демонтували польські націоналісти . 7 липня 2017 року на цвинтарі у Грушовичах вони встановили та освятили Хрест з «Пам’ятника воїнам УПА» на тому ж місці, де раніше стояв монумент, але присвячений він українцям, які в роки Другої світової рятували поляків «перед смертю від рук УПА».

Джерело: nasze-slowo.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа