Серйозна невдача для Трампа у Верховному Суді США

trump24

Верховний суд відкриває шлях для великої колегії присяжних штату Нью-Йорк до отримання фінансових записів Трампа

Верховний суд США відхилив прохання екс-президента Дональда Трампа про подальше відкладання виконання повістки від окружного прокурора Манхеттена про фінансові записи Трампа. Йдеться про те, що прокуратура підозрює Трампа у несплаті податків. Те, що відбулося в понеділок – це шлях для нью-йоркської великої колегії присяжних до отримання фінансових записів та їх перегляду.

Рішення Верховного суду знаменує собою серйозну невдачу для Трампа, який роками боровся, щоб захистити свої фінанси та ділову практику від перевіряючих органів. Будучи президентом він сповна скористався адмінресурсом, щоб зупинити розслідування. Але – не ліквідувати. Вчорашнє рішення ВС США розчищає шлях окружному прокурору Сайрусу Венсу до виконання судової повістки щодо фінансових документів експрезидента. Венс – хлопець амбітний, його батько був держсекретарем США під час першої іранської кризи. Родинне ім’я не дозволяє договорняків з Трампом.

У серпні 2019 року Венс видав повістку на пред’явлення до суду бухгалтерської документації фірми Трампа Mazars USA, за подання сумнівних податкових декларацій та інших фінансових звітів. Офіс Венса заявляє, що хоче отримати матеріали в рамках кримінального розслідування.

Точні параметри, на чому зараз стоїть розслідування Венса не ясні, але з судових заяв зрозуміло, що його відомство розслідує можливі страхові або фінансові шахрайства колишнього президента або його бізнесу.

Люди в таборі Трампа припускають, що щодо його фінансової практики є недоліки, які можуть підтверджувати документи, які хоче Венс; але Трамп завжди заперечував будь-які протиправні дії і заявляв, що його бізнес-операції вищі від стандартів.

За відсутності посади президента Трамп втратив важелі тиску на Верховний Суд (а на Нью Йоркську прокуратуру тим більше), і стикається із значною юридичною загрозою, яка значно серйозніша від імпічменту.

За матеріялами uapost.us та npr.org

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа