Сепаратисти захопили в полон українського журналіста

Щойно стало відомо, що журналіст Сергій Лефтер 16 квітня 2014 року був затриманий так званими сепаратистами у місті Слов’янську (Донецька область, Україна). Джерело повідомило, що його звинуватили в участі у «Правому секторі» та шпіонажі. За останніми даними, зараз Сергій Лефтер знаходиться у підвалі міського відділу СБУ на вул. Карла Маркса, куди його перевезли із будівлі міськради. Фізичний стан журналіста невідомий.

Фонд «Відкритий діалог» звертається до представників ООН і ОБСЄ з проханням визнати, що відповідальність за викрадення українського журналіста лежить на Російській Федерації, яка чинить військову агресію відносно України. Росія перешкоджає збиранню та оприлюдненню об’єктивної інформації про події на Сході України, чим пояснюються переслідування незалежних журналістів. Водночас, продовжується активна Російська пропаганда в регіоні та у світі, поширення неправдивої інформації, що має наслідком розгортання та поглиблення конфлікту між Україною та Росією.

Ми занепокоєні тим, що викрадення людей і затримання журналістів на Сході України може стати звичною практикою, що суперечить основним положенням про права людини. Ми переконані, що розповсюдження об’єктивної інформації про дії Росії на Сході України та привернення уваги міжнародної спільноти допоможе зупинити агресію Російської Федерації проти мирних українських громадян.

Сергій Лефтер є незалежним спостерігачем-журналістом Фонду «Відкритий діалог», який реалізує місію спостереження за ситуацією на Сході України. Він відбув у місто Слов’янськ 14 квітня для написання репортажу з місця подій.

Андрій Вальчишин, представник Фонду «Відкритий діалог» в Україні

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа