СБУ страхає бессарабських сепаратистів, а вони далі за своє

1 Емблема «Народної Ради Бессарабії»Після провалу в Одесі «русской весны» прокремлівські сили не полишають надії розкачати ситуацію на півдні України. Для атаки вибрано найбільш уразливий і забутий українською владою регіон Одещини — Бессарабію. Зо три місяці тому Служба безпеки України провела масову антитерористичну операцію і знешкодила сепаратистське промосковське угрупування – «Народну Раду Бессарабії». Та належного покарання сепаратисти не зазнали, затримані лідери «НРБ» невдовзі вийшли на свободу і стали влаштовувати нові акції. Активісти Євромайдану та «Правого сектору» разом з міліцією постійно блокують і розганяють ці збіговиська любителів Росії, але ті від своїх намірів не відмовилися.

Сепаратисти, зрозумівши, що в Одесі на них чекають нові неприємності, 29 липня 2015 року влаштували свою чергову акцію у Комінтернівському районі. Вони назвали її віче жителів Бессарабії. Учасники цього проплаченого мітингу тримали плакати: «Геть Порошенко!», «Ми за вільну Бессарабію!», «Саакашвілі досить брехати!».

2 Акція бессарабських сепаратистів 29 липня 2015 року

Лідер «Народної Ради Бессарабії» Віра Шевченко у своєму виступі заявила: «Бессарабія не довіряє Саакашвілі, Бессарабія не довіряє Порошенку. Тому сьогодні ми обрали захисника, коменданта Бессарабії. Він буде відстоювати наші інтереси у кабінетах чиновників». Громадським захисником «НРБ» став Олександр Янков, який раніше працював слідчим Одеської прокуратури. Він вже встиг зустрітися із сепаратистами Біляївського району, які теж висловили йому підтримку.

3 Олександр Янков – громадський захисник «НРБ»

Крім того актив «Народної Ради Бессарабії» направив керівництву СБУ своє звернення: «Наша справа справедлива і ваші злочинні дії нас не зупинять. Актив «НРБ» не припинить роботу з населенням, буде і надалі інформувати про реальну ситуацію у нашому краю і країні. Ми будемо в рамках діючого законодавства боротися за наше світле майбутнє». А Віра Шевченко ще додала від себе: «Звинувачення в тому, що рух «Народна Рада Бессарабії» фінансується з Москви, це повна нісенітниця. СБУ всюди бачить руку Москви. Вони не можуть змиритися з тим, що народ кипить, бунтує. Безнадійна влада не знає, як зберегти себе в кабінетах. Я продовжую голодування проти репресій. Ми вимагаємо випустити Артема Бузилу і Олену Глищинську на свободу – вони досі незаконно утримуються співробітниками СБУ у СІЗО».

Нагадаю, що перша спроба провести установчу конференцію і створити «Народну Раду Бессарабії», яка мала відбутися 3 квітня у Тарутинському районі, була заблокована місцевими жителями та правоохоронцями. Однак вже 6 квітня сто любителів Росії, зібравшись в Одесі, таки провели цю конференцію. Тодішній лідер «Народної Ради Бессарабії» Дмитро Затуливєтер (він підкреслює, що має російське прізвище і змінювати його не гоже) з трибуни конференції заявив: «Свою місію ми бачимо в тім, щоб Бессарабія отримала статус національно-культурної автономії». У програмі «ради» записано: «Вразі вступу України в НАТО ми залишаємо за собою право на самовизначення Бессарабії». А про її спрямованість свідчить вже те, що сайт «НРБ» зареєстровано у Москві.

Лише після цього некваплива СБУ розпочала пошуки організаторів цього сепаратиського шабашу. Шукала аж до 16 квітня. Тоді й були затримані міліцією 30 учасників «Народної Ради Бессарабії» на чолі з Вірою Шевченко. Але затримані невдовзі вийшли на волю і знову взялися за своє Вони готувалися реалізувати протиправний сценарій, що об`єднував кілька антиукраїнських проектів – створення фейкової «Одеської Народної Республіки», розкрутка неіснуючих так званих «Народної Ради Бессарабії», «Порто-Франко» тощо. СБУ була змушена знову втрутитися і запобігти реалізації цього злочинного задуму. Тож напередодні травневих свят в Одесі було проведено спецоперацію із фронтальної зачистки міста від сепаратистів.

Здавалося, що виявлена і затримана цього разу група осіб буде локалізована надовго. Адже багатьом з них можна оголошувати підозри у рамках кримінального провадження за ст. 110 КК (замах на територіальну цілісність і недоторканість країни). Та, як бачимо, СБУ обмежилася лише пустопорожнім залякуванням сепаратистів. Віче «Народно Ради Бессарабії» 29 липня показало, що заходи, які були вжиті для недопущення дестабілізації ситуації в Одеській області, зовсім не ефективні.

Це сьогодні усвідомлює і новопризначений губернатор Одещини Міхаїл Саакашвілі. На його думку, бессарабські сепаратисти перебувають на короткому повідку у Кремля і є звичайними бандитами. «Мені стало відомо, що сходку влаштували грузинські злодії в законі, один з них із Абхазії очолює «Бессарабську Народну Республіку».

Сергій Горицвіт

На світлинах: емблема «Народної Ради Бессарабії», акція бессарабських сепаратистів 29 липня 2015 року, Олександр Янков – громадський захисник «НРБ».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа