Розрив Москви з Константинополем закінчився пшиком? Співслужіння в Болгарії

antoniy2

Самі ж порушують власні заборони

Ілля Бей, Дмитро Горєвой

13 лютого у болгарській Варні проходило урочисте богослужіння, пов’язане з 50-річчям митрополита Варненського і Великопреславського Іоанна. Крім болгарських архієреїв на чолі з патріархом Болгарським Неофітом були присутні і гості: архієп. Феодосій Томський (РумПЦ), митрополити «Нових територій» Едеський Іоіль і Еласонський Харитон, архієпископ Люблінський і Холмський Авель (ПАПЦ), митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, керуючий справами УПЦ (МП) і єпископ Діоклійський Мефодій (СПЦ), про це повідомляє болгарський портал «Двері православ’я».

Таким чином, митрополит Московського патріархату в Україні Антоній (Паканич), а також супроводжуючий його заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків, прот. Микола Данилевич, співслужили разом з двома митрополитами Константинопольського патріархату. Про те, що владики Іоіль і Харитон є архієреями саме Константинопольського патріархату зазначено на офіційному сайті цієї церкви.

Примітно, що на офіційному сайті УПЦ (МП) є матеріал про цю подію, але там митрополити Іоіль і Харитон, вказані як представники Елладської Церкви. Однак це не відповідає дійсності, оскільки вони обидва носять титули патріарших екзархів – Іоіль у центральній Македонії, а Харитон – Олімпії. Елладську ж церкву очолює архієпископ Афінський, тому її клірики не можуть бути патріаршими екзархами.

Два цих митрополита представляють північну Грецію, т.зв. «Нові території», які належать юрисдикції Вселенського патріархату, але входять до складу Синоду Елладської церкви.

antoniy3

Більш того, як зазначено на болгарському порталі, на богослужінні представники різних церков поминали своїх предстоятелів, і владики Іоіль і Харитон поминали ім’я Вселенського патріарха Варфоломія, тим самим вказуючи свою церковну приналежність.

Також наголошується, що «участь у літургії представників усіх православних церков принесла велику радість. Під час попереднього візиту до Болгарії, митрополит Бориспільський Антоній не брав участі у богослужінні з архієпископами північної Греції через заборони, введені Московським патріархатом».

З цієї цитати видно, що митрополит Антоній прекрасно знав, з ким служить. Його сопричастя з єпископами Константинополя не можна списати на помилку або незнання.

Так, дійсно є заборона клірикам РПЦ і УПЦ (МП) служити разом з архієреями Вселенського патріархату.

Спочатку Синод РПЦ заборонив своїм ієрархам послужити з константинопольськими. Це було 14 вересня.

«Відтепер і надалі до відмови Константинопольського Патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень для всіх священнослужителів Російської Православної Церкви неможливе співслужіння з кліриками Константинопольської Церкви, а для мирян – участь у таїнствах, що здійснюються в її храмах» – а це вже цитата з іншої офіційної заяви Синоду РПЦ від 15 жовтня 2018 року, коли таку заборону розширили ще й на священиків і мирян.

Якщо хтось думає, що документи РПЦ не поширюються на УПЦ (МП), то ми знайшли аналогічну заборону і Синодом УПЦ (МП), постійним членом якого є сам митрополит Антоній. Журнал № 37 від 13 листопада 2018 забороняє представникам УПЦ (МП) служити з представниками Константинопольського патріархату. Внизу під цим рішенням, найостанніший підпис – митрополита Антонія.

Пікантності додає той факт, що митрополит Антоній сам неодноразово заявляв про необхідність чіткого дотримання правил і неспівслуження з тими, хто визнає ПЦУ. Ось його цитата на сайті Бориспільської єпархії, яку він очолює: «Якщо якась Церква визнає розкольників, нову Церкву, тоді Вона не зможе служити з нами».

antoniy

Залишається незрозумілим, або ж в УПЦ (МП) перестали вважати ПЦУ і Константинополь розкольниками, або ж митрополити цієї церкви настільки брехливі й цинічні, що самі порушують встановлені ними ж правила.

Cerkvarium підготує звернення до предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія і Священного Синоду з проханням дати канонічну оцінку діям митрополита Антонія і прот. Миколи Данилевича і застосувати до них відповідне покарання. Адже сам митрополит Антоній в інтерв’ю Інтерфаксу заявляв, що «Все, що йде врозріз з канонічними правилами і тими рішеннями, які прийняті Українською православною церквою, буде оцінено як канонічне порушення, за яким послідує відповідне дисциплінарне стягнення».

Джерело: Cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа