Росія витратила мільйони на виховання “нового громадянина” в Криму

Починаючи з 2016 року окупаційна влада в Криму витратила понад 100 млн рублів (37,9 млн гривень) на виховання “нового громадянина”, “патріота Криму”.

csc_0455-scaled

Про це з посиланням на дані “Міністерства доходів Криму” повідомила правозахисниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова

Це масштабний міжнародний злочин. Росія не шкодує грошей, щоб робити з кримських дітей “слухняних солдатів Путіна”, – під час презентації в Києві другого тому Енциклопедії репресій в Криму з моменту окупації сказала Ірина Сєдова .
За її словами, ці гроші витрачають на різноманітні масові розважальні заходи, мітинги, конференції, змагання, конкурси, виставки, концерти, тематичні заходи, пам’ятні дати, табори відпочинку, спеціальні освітні заклади і класи в бюджетних школах тощо.
Правозахисниця повідомила, що в цьому злочині беруть участь системи освіти, спорту та культури.
“Про цей заборонений Женевськими конвенціями злочин мало хто говорить. Здавалося б, що тут такого? Якісь гуртки. Але це впливає на свідомість дітей. Вони думають, що вони добровільно йдуть до армії-окупанта, але насправді у них немає вибору: все їхнє оточення говорить, що нормально служити Росії і вони мають захищати її зі зброєю в руках”, – прокоментувала правозахисниця.
Ірина Сєдова нагадала, що на півострові окупаційна влада призвала понад 20 тисяч кримчан до лав Збройних сил РФ, скільки громадян України пішли служити добровільно внаслідок такої пропаганди – невідомо.
Водночас вона пов’язує мілітаризацію на півострові з відсутністю там свободи слова.
“Ця вся пропаганда відбувається в умовах блокування українських медіа на півострові, переслідування та тиску на журналістів. За шість років окупації ми зафіксували щонайменше 300 фактів тиску на журналістів та блогерів у Криму”, – додала вона.
Як повідомила аналітикиня з міжнародного права громадської організації “Крим SOS” Анастасія Донець, Російська Федерація розпочала кампанію з мілітаризацією дитячого виховання 2016 року.
“Таким чином серед кримських дітей насильно насаджується патріотичне ставлення до держави-окупанта. Наразі осередки Юнармії існують у понад половині шкіл на півострові, а її учасники – тисячі маленьких мешканців Криму”, – прокоментувала Анастасія Донець.
anastasia-donets-scaled

Вона зауважила, що Росія відкрила 86 кримінальних справ проти кримчан “за ухилення від проходження військової служби”. Щонайменше 60 осіб уже притягнули до кримінальної відповідальності.

“Ті громадяни України, які погоджуються служити в Збройних силах Російської Федерації, ризикують стати комбатантами. За законодавством РФ після п’яти місяців служби призовники з Криму можуть бути переміщені в будь-які ділянки дислокації російських військ, у тому числі за межі Криму – в Російську Федерацію, на Донбас та до Сирії”, – сказала Анастасія Донець.
Правозахисники закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують міжнародні злочини Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини ([email protected]) або прокуратури Автономної Республіки Крим ([email protected]). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму.
Нагадаємо, напередодні Кримська правозахисна група повідомляла, що в Севастополі вчергове провели виставку військової техніки, де агітували дітей вступати до лав Збройних сил РФ.
Від: Iryna Ivanchenko [email protected] 24 лютого 2020 р. о 19:41
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа