Президент Світового Конґресу Українців завершив візит до Латвії

2-4 грудня 2017 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення складових організацій СКУ, Об’єднання українських товариств у Латвії, Українського культурно-просвітнього товариства в Латвії “Дніпро” та Конґресу Українців Латвії, здійснив робочий візит до Риги, Латвія, метою якого було посилення співпраці з владними структурами та українськими громадами в просуванні актуальних українських питань на світовому терені.
Parliament of LatviaЗустріч з Головою Парламенту Латвії
Зліва направо: Р. Цеков, А. Подоляк, А. Межуліс, Е. Чолій, І. Мюрнієце, Н. Клейнберга,
Р. Колс та А. Латковскіс

Під час зустрічей з високопосадовцями Президент СКУ висловив вдячність Латвії за визнання Голодомору 1932-33 рр. геноцидом українського народу та за нинішню допомогу Україні в поборюванні російської агресії і гуманітарну допомогу, зокрема в лікуванні і реабілітації поранених українських військовослужбовців та оздоровленні дітей із родин учасників АТО.
Евген Чолій акцентував на масштабах гібридної війни Російської Федерації, що є серйозною загрозою як для територіальної цілісності України, так і для миру та безпеки в усьому світі. У зв’язку з цим Президент СКУ закликав до посилення санкцій проти Російської Федерації, поки вона не буде дотримуватись Мінських домовленостей і не звільнить Крим, та направлення миротворчої місії ООН на Схід України та моніторингової місії ОБСЄ до незаконно окупованого Криму. Також було обговорено латвійський акт, який передбачає заходи, подібні до Закону Магницького. Президент СКУ також спонукав Латвію підтримати надання Україні економічної допомоги типу Плану Маршалла для подолання руйнівних наслідків російської агресії та для її подальшого реформування. У цьому контексті Евген Чолій відзначив позитиви вже запроваджених в Україні реформ у різних сферах життєдіяльності.
2 грудня 2017 р. Евген Чолій виголосив головну доповідь про основні нинішні пріоритети СКУ щодо підтримки України та українського народу під час громадської зустрічі з нагоди 50-ліття СКУ, яку організували Українське культурно-просвітнє товариство в Латвії “Дніпро” на чолі з Іваном Наливайком, Об’єднання українських товариств у Латвії під проводом Ірини Дукуле та Конґрес Українців Латвії на чолі з Миколою Павлюком. Під час зустрічі учасники могли ознайомитись із експозицією про історію СКУ.
communityL
Цього ж дня Президент СКУ відвідав український стенд на Різдвяному ярмарку на Соборній площі.
3 грудня 2017 р. Евген Чолій побував на Службі Божій в парафії Преображення Господа нашого Ісуса Христа Української Греко-Католицької Церкви в Ризі, по завершенню якої мав громадський виступ про потребу підтримки України та обговорив українське релігійне життя в Латвії з парохом цієї Церкви Романом Сапужаком.
Разом з цим Президент СКУ поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку.
Shevchenko
4 грудня 2017 р. Евген Чолій відвідав Ризьку Українську школу та поспілкувався з її директором Лідією Кравченко, вчителями та учнями.
На завершення візиту Президент СКУ мав зустріч на тему України та української діаспори  з Тимчасовим повіреним у справах України в Латвії Алісою Подоляк та працівниками Посольства України в Латвії.
Президента СКУ під час зустрічей супроводжував Тимчасовий повірений у справах України в Латвії Аліса Подоляк і Перший секретар Посольства Руслан Цеков та Голова Українського культурно-просвітнього товариства в Латвії “Дніпро” Іван Наливайко.
“Зустрічі в Ризі дали можливість конструктивно обговорити важливі українські питання та шляхи нашої подальшої співпраці,” – заявив Президент СКУ Евген Чолій.
Список осіб, з якими зустрівся Президент СКУ:
Бікофф Петтіт Ненсі, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Латвії
Вуканс Яніс, депутат Парламенту Латвії, Голова Комітету з питань бюджету та фінансів (оподаткування)
Гауссер Алейн, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Латвії, Естонії та Литві
Клава Ільґварс, Посол, Генеральний директор Директорату з питань двосторонніх відносин Міністерства закордонних справ Латвії
Клейнберґа Неллія, депутат Парламенту Латвії, Заступник представника Делегації Латвії до Парламентської асамблеї Ради Європи, член Комітету з європейських справ
Колз Рігардз, депутат Парламенту Латвії, Заступник голови Комітету із закордонних справ
Латковскіс Айнарс, депутат Парламенту Латвії, Голова Комітету з питань оборони, внутрішніх справ та запобігання корупції
Леїнш Атіс, депутат Парламенту Латвії, член Комітету з європейських справ
Межуліс Айнарс, депутат Парламенту Латвії, Голова Групи міжпарламентських відносин з Україною
Мюрнієце Інара, Голова Парламенту Латвії
Пілдеґовічс Андрейс, Державний секретар Міністерства закордонних справ Латвії
Подоляк Аліса, Тимчасовий повірений у справах України в Латвії
Сіленіекс Віестурс, Парламентський секретар Міністерства оборони
Янсонс Рітварс, депутат Парламенту Латвії, член Комітету з правових питань

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа