Президент СКУ завершив візит до Угорщини

26-28 листопада 2017 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення складової організації СКУ, Товариства української культури в Угорщині, здійснив робочий візит до Будапешта, Угорщина, який присвятив обговоренню з її високопосадовцями занепокоєння щодо нового Закону України “Про освіту” та подальшої підтримки з боку Угорщини європейської та євроатлантичної інтеграції України.
Під час зустрічей з урядовими високопосадовцями Президент СКУ подякував Угорщині за визнання Голодомору 1932-33 рр. геноцидом українського народу, що вона зробила однією з перших у світі, та за підтримку України в захисті своєї територіальної цілісності і гуманітарну допомогу, насамперед у лікуванні і реабілітації українських військовослужбовців та оздоровленні дітей із родин учасників АТО.
Особливої уваги під час зустрічей з угорськими високопосадовцями Евген Чолій надав пошукам розв’язки стосовно стурбованості з боку Угорщини статтею 7 новоприйнятого Закону України “Про освіту” щодо навчання  державною мовою та мовою меншин в Україні. Президент СКУ відзначив, що Україна направила цей закон на розгляд Венеціанської комісії, яка вже незабаром оприлюднить свої висновки. Він наголосив на важливості майбутнього діалогу України і Угорщини в цьому питанні, а також закликав Угорщину не загострювати ситуацію далі та підтримувати європейську і євроатлантичну інтеграцію  України.

NémethЗліва направо: Е. Чолій та Ж. Німет
26 листопада 2017 р. Евген Чолій мав громадську зустріч, яку організували Товариство української культури в Угорщині на чолі з Ярославою Хортяні та Державне самоврядування українців Угорщини під головуванням Юрія Кравченка. Президент СКУ виголосив промову про основні пріоритети діяльності української діаспори та СКУ, які перш за все пов’язані з підтримкою України, та закликав українську громаду до подальшої співпраці в реалізації спільних завдань.

community
Цього ж дня Президент СКУ разом з Проводом української громади та Послом України в Угорщині Любов’ю Непоп вшанував жертви Голодомору 1932-33 рр. покладанням квітів до однойменного пам’ятника.
27 листопада 2017 р. Евген Чолій мав зустріч з Послом України в Угорщині Любов’ю Непоп, під час якої запевнив, що СКУ буде й далі активно підтримувати Україну в захисті своєї територіальної цілісності.
28 листопада 2017 р. Президент СКУ був присутній на сесії Парламенту Угорщини, де його депутат від української меншини Ярослава Хортяні, яка також є Першим заступником Президента СКУ і Головою Европейського Конґресу Українців, виступила з промовою на тему Голодомору в його   84-ту річницю.
Президента СКУ під час перебування в Угорщині супроводжували Перший заступник Президента СКУ Ярослава Хортяні та Директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюсселі Марина Ярошевич.
“Візит до Угорщини був конструктивним та дав нагоду обговорити основні аспекти Закону України “Про освіту”, – заявив Президент СКУ Евген Чолій.

Список осіб, з якими зустрівся Президент СКУ:

Ван Клів Дейвід, Виконуючий обов’язки Заступника Глави місії Сполучених Штатів Америки в Угорщині
Вольнер Янош, Голова фракції “Йоббік” (“Рух за кращу Угорщину”) у Парламенті Угорщини
Гаррах Пітер, ​​Голова фракції “Християнсько-демократична народна партія” у Парламенті Угорщини
Гуяш Ґерґелі, Голова фракції “Фідез” (“Союз молодих демократів – Угорська громадянська партія”) у Парламенті Угорщини
Мадяр Левенте, Заступник Міністра закордонних справ та торгівлі, Державний секретар
Мартоні Янош, колишній Міністр закордонних справ Угорщини, Президент Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі
Непоп Любов, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині
Німет Жолт, Голова Комітету закордонних справ Парламенту Угорщини
Пупарт Ізабель, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Угорщині
Сіел Бернадетт, Голова фракції “Політика може бути іншою” у Парламенті Угорщини
Шем’єн Жолт, Віце-прем’єр-міністр Угорщини

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа