Президент СКУ відвідав українців Молдови

3-4 вересня 2017 р. Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій на запрошення Товариства української культури в Молдові перебував з робочим візитом в Кишиневі, Молдова.
Під час своїх зустрічей Президент СКУ висловив вдячність молдовським високопосадовцям за підтримку України, головно що стосується відновлення та збереження її територіальної цілісності та  закликав їх і надалі продовжувати підтримувати Україну.
Зокрема Евген Чолій подякував за співавторство Молдови у розробці Резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, ухваленої 27 березня 2014 р. Також Президент СКУ відзначив участь молдовських військ у параді з нагоди святкування Дня незалежності України у Києві 24 серпня 2017 р. Водночас Евген Чолій подякував представникам молдовської влади за безоплатне розміщення близько 300 дітей-сиріт бійців АТО в дитячих літніх таборах на території Молдови.
Президент СКУ відзначив винесення вироків молдовськими судами проти молдовських найманців, що воювали на боці Російської Федерації на Сході України  та заборону в’їзду на територію Молдови депутату Державної Думи Російської Федерації, якого було обрано на посаду в Криму.
Евген Чолій також підняв питання щодо визнання Голодомору 1932-33 рр. геноцидом українського народу та повідомив про плани відзначення 85-річниці роковин Голодомору.
Президент СКУ обговорив стратегічні питання, пов’язані зі Східним партнерством та подальші плани євроінтеграції України та Молдови.
Евген Чолій порушив питання про створення парламентських квот для представників української меншини в Молдовському Парламенті, наголосивши, що українська громада є найчисельнішою етнічною групою на території Молдови.
Президент СКУ обговорив питання надання українській громаді приміщень для проведення культурно-освітніх та тематичних заходів на базі Бюро міжетнічних відносин Молдови, а також надання дозволу, необхідного для будівництва Української Греко-Католицької Церкви в Молдові.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа