Презентація-обговорення документального фільму «СБ ОУН. Зачинені двері»

2 лютого о 18:30 в інформаційному агентстві УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбудеться презентація-обговорення першого документального фільму про бандерівську службу безпеки, яка сім років водила за ніс дві найсильніші спецслужби світу ― німецьке гестапо і СД та радянський НКВД.

«Служба безпеки ОУН. Зачинені двері» режисера Віталія Загоруйка — перша документальна стрічка про один із найбільш професійних та засекречених підрозділів Організації українських націоналістів. СБ залишила про себе мало інформації, зате багато чуток та пліток, стараннями простих людей та ворогів перетворених на жахливі та таємничі історії.

Багато документів, які свідчили про її діяльність, зникли в спецархівах, інші були знищені співробітниками СБ в останні хвилини свого життя. Ще донедавна дисертації на цю тему були засекречені. Проте інтерес до неї ― безсумнівний.

Відверто про спецслужби говоритимуть:

  • режисер з Донецька Віталій Загоруйко;
  • історик зі Львова Володимир В’ятрович.

Автор сценарію та режисер-постановник — донеччанин Віталій Загоруйко, автор декількох десятків документальних фільмів та телевізійних передач. У фільмі представлені унікальні інтерв’ю колишнього співробітника СБ, зв’язкової УПА, та особистого охоронця Романа Шухевича.

Консультативну підтримку надали Центр досліджень визвольного руху та Галузевий державний архів СБУ. У зйомках фільму взяли участь близько 70 членів товариства «Пам’ять», залучалася авто- та бронетехніка, активно використовувалися піротехнічні ефекти.

Зйомки відбувалися в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», музеї-садибі Устияновичів (с. Вовків), інших місцях Львова та Львівської області.

Характерні риси фільму  —  неупередженість та історизм.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа