Прем’єра повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» (перша та друга серії)

Прес_03_html_10f04c41

14-го травня о 19:00 в Червоній залі Будинку кіно, за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 6, відбудеться прем’єрний показ повної версії фільму «Українська революція» (перша та друга серії). Стрічка є результатом більше ніж чотирьох років роботи по екранізації спогадів генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки Всеволода Петріва. Дія фільму розгортається під час Перших Визвольних Змагань 1917-1921 років.

Пе́трів Все́волод Микола́йович (12 січня 1883, Київ – 10 липня 1948, Аугсбурґ, ФРН) — військовий і громадський діяч, письменник, педагог, військовий міністр та генерал-хорунжий Армії УНР. Учасник оборони Києва у 1918 році. З 1921 р.– в еміграції. Автор праць з військової історії.

На початку 1917 року, полковник російської імператорської армії Всеволод Петрів був начальником штабу дивізії, розташованої на західному фронті, на території сучасної Білорусі. Після повалення царського уряду, серед солдатів-українців шириться національний рух, який призводить до формування українського полку ім. Костя Гордієнка. Командантом полку обрано Петріва. Більшовики починають збройний конфлікт з Україною, і полк змушений прориватися на Батьківщину зі зброєю в руках.

Опинившись в Києві під час Арсенальського повстання, гордієнківці стають на захист Центральної Ради. Вони борються з більшовиками, захищають Київ від російських військ Муравйова. Стрічка складається з двох серій, перша (випущена у 2012 році) описує події з початку 1917 року до прибуття полку імені Костя Гордієнка в Україну. Друга серія показує події січня-лютого 1918 року в Києві.

Окрім прем’єри фільму, знімальна група планує наступні заходи:

6 травня 18:00 Національний музей Тараса Шевченкам. Київ, бульвар Т. Шевченка, 12 Презентація виставки картин «Малярські нотатки до спогадів Всеволода Петріва»
8 травня 18:00 Книгарня «Є», м. Київ, Лисенка, 3 Презентація аудіодоріжки з авторським коментарем до першої серії фільму «Українська революція»
12 травня 13:30 УНІАН Закритий показ другої серії для журналістів та прес-конференція
14 травня 19:00 Будинок кіно, Червона зала, м. Київ, вул.Саксаганського, 6 Прем’єра повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» (перша та друга серії)
16 травня Національний музей Тараса Шевченкам. Київ, бульвар Т. Шевченка, 12 Показ повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» з обговоренням в рамках акції «Відкрита ніч»
20 травня 16:00 Музей театрального, музичного та кіномистецтва України м. Київ, вул. Лаврська 9, корп. 26 Презентація музики до фільму
25 травня м. Київ, провулок Костя Гордієнка Показ фільму під відкритим небом (дата уточнюється)

Більше інформації про фільм сайті: http://ur.kvideo.com.ua/

Контакти: режисер фільму Іван Канівець (097) 55 11 044 mailto:[email protected]

Фільм створювався коштом знімальної групи. Велику допомогу у створенні фільму надали Володимир Правосудов, та Андрій Шкіль.

У створенні фільму також допомагали: Мистецьке об’єднання «ОsтаNNя Барикада», Магазин “Штурм”, Севастопольська організація Спілки офіцерів України, Національний музей історії України, Музей Української революції 1917-1920, Національний музей народної архітектури та побуту в с. Пирогово, Історико-архітектурна пам’ятка-музей “Київська Фортеця”, Видавництво «Варто», Музей народної архітектури та побуту у Львові, КМО Молодий Народний Рух, Конгрес Українців Севастополя, Львівська міська рада, Київська організація Спілки офіцерів України, Музей західного та східного мистецтва, Державний політехнічний музей при НТУУ КПI, Посольство Федеративної Республіки Німеччина, Бібліотека Національної спілки архітекторів України, Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В.Г. Заболотного, Група каскадерів Олега Юрчишина

У зйомках фільму приймали активну участь клуби військово-історичної реконструкції “Чота пішої розвідки 3-ї залізної дивізії ДА УНР” , “Повстанець“, “Штурм“.

Творча група фільму:

текст читав: народний артист України Богдан Бенюк

В ролях: Всеволод Петрів – Богдан Іванько, Михайло Грушевьский – народний артист України Богдан Бенюк, Симон Петлюра – Олесь Доній

Головний оператор: Володимир Каштанов; Оператори: Світлана Кульчицька, Рустам Ходжієв, Орест Пона, Влад Сурнін, Андрій Турянський, Антон Олександров, Євген Возняк , Тарас Галишко, Євген Романов, Євген Єрмаков.

Звукорежисер і композитор: Андрій Пархоменко; Музику виконує: Національний академічний духовий оркестр України, генеральний директор оркестру Олександр Піроженко Пісні виконує Тарас Компаніченко та гурт «Хорея козацька»

Військово-історичні консультанти: Владислав Куценко, Євген Іванов, Василь Любуня, Тимур Баротов

Історичні консультанти: Володимир Сергійчук,професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Ірина Больботенко, старший науковий співробітник відділу документально речових фондів НМІУ

Монтаж: Денис Сатірін; Адміністратор: Руслан Булатнік; Виконавчий продюсер: Тимур Баротов

Автор сценарію, продюсер та режисер: Іван Канівець

Виставка “Малярські нотатки до спогадів Всеволода Петріва

Збірка живопису та графіки «Малярські нотатки до спогадів Всеволода Петріва» — це рідкісна можливість зазирнути у творчу майстерню художника Василя Придатко-Доліна, де створювалось художнє бачення історичних реконструкцій у кінострічці «Українська революція» — екранізації спогадів генерал-хорунжого УНР Всеволода Петріва.

У імпресивних роботах художника сюжети Української революції 1917-1921 років доповнюються видами українського села та старого Києва і його околиць, і переходять у сьогодення — на вулиці Києва часів Української революції ХХІ-го сторіччя — Майдану.

Презентація аудіодоріжки з авторським коментарем до першої серії

Хронометраж фільму не дозволяв екранізувати усі події описані Всеволодом Петрівим. Деякі події та соціальні процеси, добре зрозумілі читачу його спогадів (які були написані до десятиріччя Перших Визвольних Змагань) не завжди очевидні сучасному глядачу.

Про зйомки фільму, але в першу чергу про події що залишились поза кадром, у спеціально створеній аудіодоріжці розповідає режисер фільму Іван Канівець. Після перегляду першої серії з авторським коментарем, розповідь режисера про роботу над фільмом.

Презентація музики до фільму

Музика до фільму написана композитором Андрієм Пархоменком і записана Національним Академічним духовим оркестром України. Під час презентації буде розказано про історію створення цієї музики, та слухачі вперше зможуть почути повну її версію

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа