Постанова Австралійського парламенту про визнання 85-ї річниці Голодомору в Україні в 1932-33

holodsymbol

Україна памятаєСвіт визнає

26 лютого 2018 р. Голова Парламентської групи дружби «Австралія – Україна» (ПГДАУ) Крис Крютер, депутат від виборчого округу Данклей подав пропозицію в Австралійському Парламенті прийняти постанову «Про визнання 85-ї річниці Голодомору великого голоду в Україні 1932-33 років».

Його підтримав п. Стів Айрон, депутат від виборчого округу Суон.

Вони обидва надали глибокий аналіз страшних рис сталінського штучного голоду, в якому загинули більш ніж 7 мільонів дітей, жінок і чоловіків. Постанова відзначила 85-у річницю голодомору, засудила дії Сталіна, підтвердила визнання Австралійським Урядом Голодомору як геноциду, віддала данину тим, хто загинув, і тим постраждалим, хто оселився в Австралії.

Постанова також підтримала гасло міжнародної громадськості «Україна памятає – Світ визнає» і міжнародні відзначення цієї події, які проводитимуться в 2018 році.

Союз Українських Організацій Австралії (СУОА) і Український Світовий Конгрес (СКУ) вітають п. Крютера за підняття цього питання і дякують п. Стіву Айрону за його підтримку сказав п. Стефан Романів, Голова СУОА і Міжнародний Предсідник Комітету СКУ з визнання Голодомору як геноциду.

Український нарід надзвичайно постраждав внаслідок голодомору. Кількість смертей була катастрофічна. Останні оцінки показують, що 7,4 мільони осіб загинуло внаслідок політики, яку проводив радянський уряд.

Ті, хто пережив цей голод, старалися розповісти світу про свою долю. Прикро, що ці злодіяння були ще більш поглиблені замовчуванням голоду Радяським Союзом. Сама згадка про голодомор каралася висилкою до таборів, а звинувачення в ньому влади було смертним вироком. Це навіть розповсюджувалося на державних осіб, які лише старалися виконувати свої обвязки, і багато з них було страчено за чесне звітування радянському уряду про точну кількість населення, сказав п. Крютер в Парламенті.

П. Стів Айрон сказав Я додаю свій голос в підтримку постанови, яку запропонував депутат від округу Данклей стосовно Глодомору в Україні. Я переконаний, що ті, хто не памятає минулого, приречені повторювати його. Ми повинні памятати біль і страждання, які спричинили ті події, і вшанувати тих, хто загубив своє життя. Ми повинні визнати важливість висвітлення таких темних сторінок людської історії для забезпечення того, щоби ці злочини проти людства ніколи не повторилися. Дякую депутату від округу Данклей та іншим промовцям, які внесли свій внесок у нагадування цій Палаті Парламенту про значення Голодомору.

Надзвичайно важливим є поширення відомостей про Голодомор в Австралійському Парламенті та інших парламентах світу. Такі темні епізоди історії, як Голодомор, треба називати так, як воно є – геноцид. Наполегливою роботою, поширенням інформації та викриттям тієї брехні Сталіна та співучасників цього злочину, наприклад Уолтера Дюранті, який працював журналістом в «Нью-Йорк Таймсі» та брехав про відсутність Голодомору, щоби ці трагічні події ніколи не повторювалися, сказав п. Романів.

СУОА та СКУ будуть працювати з ПГДАУ через низку проектів напротязі 2018 року для відзначення 85-ї річниці Голодомору.

СУОА, СКУ закликає Премєр Міністра Австралії прийняти наступне запрошення Президента Порошенка прийняти участь в міжнародних відзначеннях, які буде проведено в Києві 23 листопада 2018 року, сказав п. Романів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа