Порошенко в Сагрині закликав поляків переглянути “антибандерівське” законодавство

sagryn2018-5

Президент Петро Порошенко закликає до перегляду змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті і також перегляду положень, які стосуються оцінки українців. Про це Глава держави сказав в ході робочої поїздки до Польщі під час відкриття у селі Сагринь Меморіалу пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році

sagryn2018-4

«Ми проти односторонніх політичних оцінок спільного історичного минулого, оскільки вони не сприяють процесу нашого історичного примирення. Підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті – і розраховуємо, що буде переглянуто також положення, які стосуються оцінки українців», – сказав Петро Порошенко.

sagryn2018-1

sagryn2018-10

Глава Української держави підкреслив: «Ми за фаховий діалог на рівні істориків. І ще раз кажу ми проти політизації чутливих питань спільного історичного минулого».

sagryn2018-2

sagryn2018-14

sagryn2018-11

sagryn2018-6

Президент також підтвердив відданість української сторони політичним домовленостям, досягнутим на зустрічі з Президентом Польщі Анджеєм Дудою у Харкові у грудні минулого року, щодо розблокування проведення польською стороною пошукових та ексгумаційних робіт на території України. «Сподіваємось, що ближчим часом наші експерти розпочнуть відповідну роботу», – додав він.

sagryn2018-7

sagryn2018-12

sagryn2018-13

«Високі принципи стратегічного партнерства між вільною Україною і вільною Польщею ми ще раз підтвердили з Президентом Польщі Анджеєм Дудою у спільній декларації 24 серпня 2016 року у день відзначення 25-ої річниці нашої незалежності, коли вперше поруч зі мною, Президентом України, на Майдані Незалежності стояв Президент Польщі, нашої братньої країни. І це є той символ, відносин України і Польщі, який я хочу бачити скрізь», – зазначив Петро Порошенко.

sagryn2018-8

sagryn2018-17

sagryn2018-15

sagryn2018-16

Він відзначив, що події на Холмщині, як і низка інших трагічних конфліктів між українцями і поляками в часи Другої світової війни, вимагають ретельних історичних досліджень. «І ці дослідження мають здійснюватися спільно істориками і науковцями, спільно українськими і польськими, базуватися на щирому прагненні встановлення справжньої історичної правди про причини, перебіг та наслідки конфлікту, якою б гіркою не була би правда для кожної із сторін. Наші народи заробили право знати правду. Але займатися цією правдою мають точно не політики. Мають історики і науковці. І про це ми домовилися і ми ніколи не дамо політизувати ці сторінки нашої історії», – особливо підкреслив Президент.

sagryn2018-9

Джерело: 4studio

Фото: Володимир В’ятрович, Олександр Ганущин, Наше Слово

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа