Полтавські телеканали транслюватимуть відеоконтент Інституту Нацпам’яті

Полтавські телеканали «ІРТ» та «Місто+» уклали угоду про інформаційну співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП). Її підписали Голова Інституту Антон Дробович та генеральний директор телеканалів Ігор Кужик. Відеопроєкти УІНП є різноплановими. Це і розповіді про визвольні змагання українців у 20 столітті, про видатних особистостей, які зробили великий внесок у розвиток культури, освіти, науки. Це і відеолекції , які допомагають школярам та студентам вивчати історію України глибше. Водночас, це завжди можливість наблизити нашу історію до українців. Оповісти про відомі та маловідомі факти простою мовою та засобами відео візуалізації: інфографіка, 2D, 3D . Досить популярними є такі відеопроєкти, як «Відеоісторія» та «ІстФакт».

Серед пріоритетних завдань УІНП – популяризація історії України, зазначає Олег Пустовгар, регіональний представник УІНП на Полтавщині. «Це одне з пріоритетних наших завдань і цим ми займаємось у різний спосіб : соцмережі, тематичні сайти, газети, креативні заходи. Але передусім для нас є важливою співпраця з телеканалами. На загальнонаціональному рівні УІНП уклав низку угод, а на Полтавщині першими такими телеканалами стали «ІРТ» та «Місто+», – сповістив він. Пан Олег розповів , що за підтримки Кабміну, зокрема Міністерства культури, УІНП коштом держбюджету виготовив чимало інформаційного відеопродукту – це різні теми, з різних періодів історії України, але, передусім, це 20 століття.

Директор телеканалів «ІРТ» та «Місто+» Ігор Кужик говорить: ця співпраця важлива. Відеоконтент УІНП транслюватимуть періодично, тематика програм буде приурочена до вагомих історичних дат. Скажімо, на квітень припали 122-га річниця з дня народження уродженця Полтави, Патріарха Мстислава та 102-га річниця визволення Криму армією УНР. Тож, у телеефірі транслювалися передачі з циклу «ІстФакт», присвячені саме цим постатям та подіям.

Ігор Кужик зазначив : «На жаль, наша історія, історія України, Полтавщини минулого століття писалася не тут, не в Україні, вона писалася десь в іншій державі. Через те дуже багато фактів, історичних персонажів були зневільовані, в гіршому випадку – перекручувалися чи стали чорними персонажами тієї історії. Через те велику роль відіграє Інститут нацпам’яті. Він збирає інформацію, аналізує і створює матеріали, в тому числі відеоматеріали, які потім повинні донести в маси. Тут якраз настає наша роль, роль ЗМІ, щоб донести ту інформацію». Співпраця носитиме системний характер і триватиме впродовж кількох років, адже пріоритет каналів – це цікавий, якісний контент для своїх глядачів, резюмував пан Ігор.

Північно-Східний міжрегіональний відділ УІНП (за матеріалами служби новин телеканалу «ІРТ»)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа