Польські шовіністи протестували на святкуванні річниці УПА в Чикаго

chika-pol

В неділю, 8 жовтня, українська громада Чикаго відзначала День захисника та 75-річчя утворення УПА.
Репортаж з події можна прочитати тут:
http://www.uapost.us/blog/ukrayinci-v-chykago-vidznachyly-denj-zahysnyka-ta-75richchya-upa/

Генеральне консульство України в Чикаго взяло на себе організацію вшанування Дня захисника, а відділ Українського Конгресового Комітету Америки в штаті Іллінойс, разом з іншими громадськими організаціями – відзначення річниці утворення УПА,

Однак те, що було святом для українців, стало приводом для провокації збоку групи польських шовіністів. У ніч з 7 на 8 жовтня молодики вивісили плакати навпроти Генерального консульства України в Чикаго з анти-упівськими гаслами. Про що і самі ж повідомили у Твітері.

pol-twi

Йдеться про групу, яка називає себе “Союз солдатів Національних Збройних Сил”- Чиказьке відділення.(Związek Żołnierzy NSZ Koło Chicago).

Деяким українцям в Чикаго ця організація вже відома. Як розповів керівник групи військово-історичної реконструкції “Сіроманці”, Юрій Сорока, ці ж провокатори часто з’являються на подіях, котрі об’єднують шанувальників військової історії різних країн, що періодично проводяться в штаті Іллінойс.

gallery-pol

Ця організація була утворена і діє з 1990 року. Про свої цілі засновники розповідають на сайті.

Публікація у польському виданні про провокацію викликала схвальні відгуки як на сайті, так і в Твітері.

https://kresy.pl/wydarzenia/regiony/ameryka/antybanderowski-transparent-plocie-konsulatu-ukrainy-chicago-foto/

Слід зазначити, що ця група не обмежилася спаплюженням фасаду консульства, а також з’явилася на самом відзначенні, яке проходило у Блумінгдейл. Щоправда, групу з 6 чоловік з плакатими українці успішно ігнорували, не бажаючи порушувати урочистоті свята.
Національні Збройні Сили (Narodowe Siły Zbrojne, NSZ) – підпільна військова організація руху Опору в Польщі під час Другої світової війни і після неї. Після Армії Крайової і Селянських батальйонів була найбільшою військово-політичною організацією під час окупації. Була створена на основі правої, націоналістичної ідеології. В 1943-45 рр загони НЗС співпрацювали з вермахтом у боротьбі  з Радянською армією.

chika-pol2

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа