Політичний лідер Опору волзьких татар попросив притулку в Лондоні

Screenshot - 05242018 - 06:42:57 PM

4 лютого 2018 року член Президії Всетатарского громадського центру (ВТОЦ) Рафіс Кашапов виїхав з Росії в Україну. У Російській Федерації він був засуджений за публічні висловлювання проти окупації Росією Криму, військового вторгнення на Донбас і за критику політики президента РФ Володимира Путіна.

23 травня 2018 він прибув до Лондона просити політичного притулку у Великобританії. Рішення про надання або відмову в статусі біженця буде прийняте протягом шести місяців.

У вересні 2015 року голову ВТОЦ Рафіса Кашапова російські суди визнали винним в закликах до сепаратизму через критику військового вторгнення на Донбас і окупації Криму, засудили до трьох років колонії. Він вийшов на свободу 27 грудня 2017 року. Нещодавно Кашапов оскаржив свій вирок в Європейському суді з прав людини.

Його називають першою людиною, яку в Росії засудили за критику окупації Криму. В травні 2017 року російський суд визнав Татарський суспільний центр екстремістською організацією і постановив припинити його діяльність на території РФ. Татарський суспільний центр є неурядовою організацією, яка проводить кампанії з метою збереження татарської національної ідентичності, мови та культури. Будучи в Україні він продовжував активну громадсько-політичну діяльність: був участнітком створення суспільного руху “Вільний Ідель-Урал”, брав участь в акціях захисту кримсько-татарського народу, засуджував дії військових РФ в Донбасі, а також вів системну роботу на захист політв’язнів, які перебувають в російських в’язницях – громадян Росії та України.

Загальна Декларація прав людини і Женевська конвенція визначають право в разі наявності загрози для життя на політичний притулок для кожного, на надання захисту громадянину, якого російська влада переслідує з політичних мотивів.

Суспільний рух “Вільний Ідель-Урал” просить уряд Англії надати йому статус біженця і не допустити примусового повернення в Росію, а в подальшому допомогти йому для возз’єднання з родичами в Англії. Так само просимо допомогти йому вести суспільно-правозахисну діяльність.

На фото: Політемігрант Нафис Кашапов з українськими і польськими патріотами біля пам’ятника Тараса Шевченка в місті Варшаві.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа