Побачила світ унікальна арт-енциклопедія культурних героїв України

123 українських герої – лише наші сучасники – музиканти, художники, фотографи, актори, режисери, письменники. Біля 600 сторінок. Сотні фотографій. Унікальний дизайн з використанням техніки 3D. Більш ніж п’ять кілограмів ваги. Це все – про енциклопедію «Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я», яка нещодавно вийшла з друку. Восени цього року енциклопедію буде презентовано на українському стенді на щорічному книжковому ярмарку у Франкфурті за рішенням Міністерства культури України. Презентація книги в Україні відбудеться 16 вересня у Львові, на Форумі видавців (кінотеатр «Коперник», вулиця Коперника, 9 о 18.00).

Ukraine The Best

У цього унікального видання є своя передісторія і місія. Про це розповів автор проекту Юрій Комельков, засновник та керівник cultprostir.ua:

«На сторінках Ukraine. The Best – 123 героя. Тут немає зайнятих місць – більше та менше почесних, немає ієрархії. Ми розставили статті за принципом азбуки – від А до Я. Це культурна мозаїка сучасної України.

Слово «азбука» ми використовуємо в прямому значенні – нашою командою був розроблений унікальний стиль українських букв. Він заснований на елементах робіт українських авангардистів минулого століття – Казимира Малевича, Георгія Нарбута та інших.

Всі герої – живі, наші сучасники. Пік творчості деяких з них припадає на дев’яності або нульові, але це не має значення. Вони з нами і їх великий внесок у духовне поле країни поза всякими сумнівами. Їх присутність серед нас – це багатство нашої епохи, можливість учнівства для молодих поколінь.

Героїв Ukraine. The Best умовно можна розділити на два типи. Перший – ті, хто в своїй професії є флагманами. У музиці це, наприклад, Святослав Вакарчук та Джамала, в літературі – Ліна Костенко, в театрі – Раду Поклітару, в кіно – Кіра Муратова, в арті – Анатолій Криволап. Другий тип – ті, хто, можливо, не є фаворитами в професійному сенсі, але при цьому відіграють значну соціальну роль. Проявляють себе як організатори, волонтери, лідери думок, громадські активісти.

Проект має візитну картку: перформанс «Танок пензлів», створений навесні 2016 року. Його елементи – відео, на якому Анатолій Криволап створює картину, оригінальна музика Дмитра Шурова та хореографічний номер, що поставив Раду Поклітару. Всі троє співавторів перформансу – герої енциклопедії. https://youtu.be/C1TDvIHicOE

Книга, сайт і цикл відеосюжетів про 30 героїв Ukraine. The Best – три складових проекту, які забезпечують його мультимедійність. Ролики вже з’являлися в теле-ефірі, їх подивилися кілька мільйонів українців. З деякими матеріалами арт-енциклопедії можна ознайомитись на сайті проекту Ukraine. The Best (http://ukrainethebest.com/). На ньому можна також замовити собі книгу.

На сьогодні Ukraine. The Best існує в україномовній версії. Ми плануємо зробити і варіант англійською. Кінцева мета проекту – презентувати кращих наших сучасників не тільки всередині країни, але і для всього світу. У цьому нас підтримав МЗС України.

Кожен з героїв енциклопедії – це всесвіт. Кожен заслуговує на окрему книгу. Сподіваюся, з часом, вони будуть написані» (Більш докладно – у матеріалі cultprostir.ua)

Ця арт-книга готувалася до видання біля трьох років. Над створенням матеріалів для енциклопедії працювали журналісти інтернет-платформи Cultprostir.ua та запрошені відомі оглядачі, критики, літератори – Катерина Бабкіна, Сергій Васильєв, Дмитро Десятерик, Олег Вергеліс , Інна Булкіна, Анастасія Герасімова, Константін Донін, Віталій Жежера, Ірина Денісова, Надія Заварова, Марія Леоненко, Наталія Маценко, Олеся Найдюк, Ігор Панасов, Марія Храпачова, Альберт Цукренко. Автори проекту – керівник та співвласник Cultprostir.ua Юрій Комелькова та його друг, бізнесмен і співвласник Cultprostir.ua Андрій Голубев. Партнерами друку видання стали народний депутат України, засновник благодійного фонду “Джерело надії” Ярослав Москаленко, колекціонер та співзасновник Zenko Foundation Зенко Афтаназів, засновниця Stеdlеy Art Foundation Стелла Беньямінова, арт-дилер та куратор Ігор Абрамович.

Юрія Комелькова та співзасновника Cultprostir.ua Андрія Голубєва, народного депутата Ярослава Москаленко, колекціонера та співзасновника Zenko Foundation Зенко Афтаназіва, засновниці Stеdlеy Art Foundation Стелли, арт-дилера та куратора Ігоря Абрамовича.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа