Підозрюваного в озброєнні “тітушок” на Майдані знову можуть випустити з-під варти

killed-on-maidan20-2-14

У ніч на 28 квітня з-під варти можуть звільнити Ростислава Заворотного, який є єдиним затриманим підозрюваним у справі незаконної передачі зброї МВС та “тітушкам” для силового розгону Майдану. Строк його тримання під вартою закінчується опівночі.

Про це Центру інформації про права людини повідомив один із адвокатів Небесної сотні Павло Дикань.

Справа розглядається Шевченківським районним судом Києва і перебуває на стадії підготовчого засідання. На ньому, зокрема, має вирішуватися продовження запобіжного заходу.

За словами Павла Диканя, судді затягують цю справу і по колу перекладають відповідальність одне на одного, щоб не розглядати її.

“Розгляд починає суддя Циктич. Йому заявляється відвід з підстав наявності родинних зв’язків з одним з прокурорів групи. Відвід задовольняє суддя Хардіна. Призначається суддя Мартинов. Йому двічі заявляється відвід. І з другого разу цей відвід задовольняється суддею Щебуняєвою з підстав порушення встановленого порядку визначення судді для розгляду справи. Призначається суддя Хардіна. Вчора починається розгляд і один з обвинувачених усно заявляє відвід судді. Сьогодні для розгляду відводу Хардіної призначається суддя Циктич, який заявляє самовідвід. Який ось зараз розглядає суддя Щебуняєва. Не нагадує гру в наперстки?”, – запитує адвокат.

Павло Дикань також нагадав, що один раз суд уже випускав Заворотного, але потім знову обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Епізод про незаконну видачу зброї є важливим доказом переслідувань учасників Євромайдану режимом Януковича, адже яскраво демонструє зв’язки між міліцією і парамілітарними групами – “тітушками” – для придушення протесту“, – додав Павло Дикань.

Всього у справі про передачу зброї МВС “тітушкам” четверо обвинувачуваних: Ростислав Заворотний знаходиться під вартою, а інші три фігуранти – під особистим зобов’язанням. Заворотного підозрюють в незаконному отриманні 20 лютого 2014 року 408 автоматів Калашникова і 90 тис. патронів.

Нагадаємо, судді раніше уже відпускали з-під варти ряд фігурантів, яких підозрювали у злочинах проти активістів Євромайдану. Серед них екс-командир спецроти розформованого спецпідрозділу МВС “Беркут” Дмитро Садовник, водій автомобіля, на якому викрадали Вербицького та Луценка, Віктор Тиндюк, обвинувачений у викраденні та катуванні людей у січні 2014 року Таваккул Рагімов, підозрюваний у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія Юрій Крисін, підозрюваний у вбивствах активістів Євромайдану экс-беркутівець Віталій Гончаренко та ще троє співробітників харківського “Беркута”. Усі, крім Крисіна, згодом втекли.

Джерело: Центр інформації про права людини

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа