Перевірити декларації депутатів можна тільки за гроші – чи це правильно?

Якщо доступ до інформації з Реєстру нерухомості залишатиметься платним, для громадської перевірки даних в деклараціях знадобиться щонайменше один мільйон гривень. Стільки потрібно буде витратити на витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно для перевірки інформації про квартири, будинки та іншу нерухомість 50 000 посадовців, які мають подати свої декларації до 31 жовтня.
«Встановлення такої плати за кожну виписку суперечить ідеї, цілям та завданням законопроекту, який відкрив Реєстр нерухомості з 6 жовтня 2015. Це обмежує можливість безперешкодного доступу громадян до інформації, яка може і має бути безкоштовною, — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет». — Тому ми ініціювали петицію до Кабінету Міністрів з проханням затвердити постанову про скасування плати за отримання базової інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і закликаємо громадян її підписати на сайті уряду».
Зазначимо, що ще в лютому 2016 Міністр юстиції Павло Петренко під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції обіцяв, що Реєстр нерухомості буде безкоштовним. Тоді ж в координації з антикорупційними громадськими організаціями було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів про внесення змін до постанови від 25 грудня 2015 р. № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Проект пропонує змінити порядок надання інформації таким чином, щоб за надання інформації з Державного реєстру в електронній формі щодо суб’єкта або об’єкта станом на дату та час подання пошукового запиту без використання додаткових параметрів пошуку плата не стягувалася. Проте минуло півроку, а прогресу в цьому напрямку немає.
Громадський люстраційний комітет висловлює рішучий протест у зв’язку із затягуванням вирішення питання щодо безкоштовного доступу до базової інформації в Реєстрі нерухомості і закликає уряд якнайшвидше скасувати плату за витяги.
Нагадаємо, 6 жовтня 2015 в Україні були відкриті реєстри нерухомості, транспортних засобів та землі. Цей революційний для України крок забезпечив доступ до інформації про статки посадовців та виявлення фактів незаконного збагачення, що стало основою для багатьох антикорупційних розслідувань і звільнень корупціонерів. Це доводить важливість безперешкодного доступу до цієї інформації для кожного громадянина в Україні, особливо у зв’язку із запуском системи електронного декларування.

Також нагадаємо, що вартість одного запиту з Реєстру майнових прав на нерухоме майно складає 20 грн. З них 17 грн. отримує ДП «Інформаційний центр Міністерства юстиції». Решта 3 грн. складає комісія банку. До 29 січня 2016 року платежі проходили через “Авант-Банк” («банк Яреми»), наразі комісію за платежі отримує  “Ощадбанк”.
ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ
З повагою, команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа