Печерський райсуд затримав під вартою беркутівця Аброськіна до 25 січня

Сьогодні в Печерському райсуді продовжився розгляд справи беркутівця Аброськіна (на фото в додатку), підозрюваного у співвиконанні розстрілу майданівців 20 лютого.
Цього разу один із адвокатів підозрюваного – Олександр Горошинський з’явився до суду. на початку засідання суддя Печерського райсуду Остапчук заборонила журналістам телевізійну зйомку.

Прокуратура просила суд продовжити запобіжний захід у вигляді утримування під вартою для Аброськіна ще на 2 місяці, до 25 січня. Аброськін, як вважає слідство, причетний зокрема до зникнення автоматів АК МС. Із цієї зброї, каже прокурор, було вбито 39 осіб на Інститутській 20 лютого. За сприяння Аброськіна була потім вивезена в невідомому напрямку і ця зброя, і документація на неї.

Головний доказ слідства проти Аброськіна – висновок портретної експертизи на основі відеозаписів 20 лютого. А також акти перевірки нестачі вогнепальнної зброї, яка була викрадена з бази Беркуту. Дані радіорозвідки підтверджують присутність Аброськіна в момент розстрілів на Інститутській. ГПУ наполягає на тому, що він у будь-якому разі причетний, оскільки діяв спільно з іншими бійцями спецроти, навіть якщо не стріляв по протестувальникам безпосереньо. ГПУ вважає зібрану доказову базу повною, цілісною та вичерпною. Посилаються на ризики у вигляді втечі Садовника. Прокуратура побоюється, що Аброськін може втекти так само як до того його командир Садовник.

Адвокат підозрюваного Олександр Горошинський натомість посилається на необгрунтованість підозри, стверджує, що Аброськін до розстрілу – непричетний. Захист не заперечує водночас, що Аброськін у ті лютневі дні перебував на Майдані. Але Аброськін, мовляв, не може бути відповідальним за зникнення зброї, бо відповідальний за зброю – командир. Захист надав суду також альтернативну портретознавчу експертизу, яка начебто каже про те, що не може підтвердити наявність Аброськіна на наданому слідством відеозаписі. Аброськін каже, що з того місця, де він перебував на Інститутській, він вести вогонь не міг, бо знаходився за межами бетонних блоків, до Жовтневого палацу не наближався; людей, які стріляли в мітингувальників, – не бачив. Щодо причетності до зникнення зброї, то, як він каже, – він виконував наказ командира, тобто своєї участі у вивезенні зброї не заперечує. А ще Аброськін у суді сьогодні сказав наступне: “Самооборона – це організована злочинна банда… До працівників міліції застосовували тортури і катування”.
Нагадаємо, що розгляд клопотання ГПУ щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під варто для другого підозрюваного у співвиконанні розстрілу майданівців 20 лютого рядового Сергія Зінченка відбудеться в понеділок 24 лютого об 11.00 в Печерському райсуді на Хрещатику.
Згідно з матеріалами слідства ГПУ, на Інститутській 20 лютого було вбито 49 осіб. 39 з них (усі вони були НЕозброєні, наголошує ГПУ) були вбиті співробітниками “чорної роти” з автоматів Калашникова, решта – з інших локацій різними видами зброї, слідство по них триває, вони виділені в окреме провадження. Окреме провадження розслідується також щодо вбитих правоохоронців.
Наразі матеріали справи про розстріл 39-ти протестувальників налічують 71 том. Слідство завершене. Триває ознайомлення сторін із матеріалами справи. Аброськін ознайомився вже з 69-ма томами.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа