Пацієнтські організації закликали Тимошенко не маніпулювати темою міжнародних закупівель

41 пацієнтська організація звернулись з відкритим листом до Юлії Тимошенко із проханням не поширювати неправдиву інформацію щодо  міжнародних закупівель та тим самим не дискредитувати таку важливу для усіх пацієнтів реформу.

Звернення до Тимошенко (2) (1)_html_af7177ec

Це стало відповіддю пацієнтської спільноти на виступ Юлії Тимошенко на погоджувальній раді, на якій вона озвучила “неправдиві цифри та дані щодо однієї з найуспішніших реформ, що забезпечила ліками додатково десятки тисяч пацієнтів”, – йдеться у зверненні.

Варто нагадати, що за даними не лише Антикорупційних організацій, але й Рахункової палати України закупівля ліків через міжнародні організації дозволила заощадити до 39% бюджетних коштів. Деякі ліки закуповуються у 67 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Кількість додатково закуплених ліків на заощаджені кошти за деякими програмами сягає до 70%. Понад 60% ліків міжнародні організації закуповують напряму у виробників, в порівнянні з кількома відсотками виробників, які заходили на тендери Міністерства охорони здоров’я.

Саме за ініціативи пацієнтських організацій та гучних публічних акцій, які у 2015 році було ухвалено антикорупційний закон, що дозволяє здійснювати закупівлі ліків для України із залученням міжнародних організацій. Тим самим “домовленості” і корупційні схеми було зруйновано.

Після України позитивний досвід закупівлі ліків через міжнародні організації перейняли інші країни, зокрема Молдова та Казахстан.

“Закликаємо Вас, шановна Юліє Володимирівно, як лідера фракції, не озвучувати неперевірену інформацію та не вводити в оману виборців та народних депутатів. Оскільки реформа медичних закупівель дійсно підтримується пацієнтською спільнотою та рятує наші життя”, – закликали лідера БЮТ пацієнтські організації.

Ефективність міжнародних закупівель на противагу закупівлям через систему Прозорро показують тендери на місцях: регіональні онкодиспансери та державні установи закуповують ліки в 4 рази дорожче, ніж міжнародні організації (за результатами моніторингу закупівель ліків для онкохворих, проведеного ЦПК).

“Реформа державних закупівель – це досягнення, яке оцінюється тисячами врятованих життів. Дискредитувати та знецінювати її – значить нехтувати проблемами пацієнтів та використовувати чуже горе для гучних популістичних гасел” – йдеться у повідомленні.

suprun-bandera3

На фото: в.о. Мінздоров’я Уляна Супрун на фестивалі Бандерштат. На жаль, такого ж фото Юлії Тимошенко ми не маємо

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа