Патріарх Варфоломій – архієпископу Албанському про дійсність рукоположень в Українській Церкві

Bartholomew-Anastasios

Вселенський патріарх Варфоломій направив відповідного листа (повний текст листа у перекладі є на сайті Cerkvarium) предстоятелю Албанської церкви архієпископу Анастасію. У ньому Варфоломій ще раз підкреслює, що діяв згідно з церковною традицією, використовуючи привілеї, покладені на Константинопольський патріархат Вселенськими Соборами. Він наводить приклади з давнини, коли Вселенський патріарх затверджував автокефалії і патріархати, а також відновлював відлучених єпископів.Патріарх Варфоломій також нагадав, що оскільки Константинопольський престол є найвищою апеляційною інстанцією у Православній Церкві, то він розглянув прохання від колишніх митрополитів Київського Філарета і Львівського Макарія. Також Варфоломій відправив архієпископу Анастасію копію науково-богословського дослідження щодо дійсності хіротоній у розкольників, яке склав митрополит Смирнський Василь (короткий переказ основних аргументів і переклад повного тексту дослідження є на сайті Cerkvarium).Як приклади подолання розколів Вселенський патріарх наводить приклади мелетіан і новаціан (докладніше про це у нашому аналітичному матеріалі), греко-болгарську схизму та розкол між РПЦ і РПЦЗ – всі вони були вирішені і розкольники приймалися у своєму сані, і їх ніхто по-новому НЕ висвячував, їхні хіротонії визнали. У РПЦ люблять урочисто заявляти, що ні в якому разі не можна легалізувати розкол, але в 2007 р. з ініціативи Володимира Путіна вони самі легалізували розкол, об’єднавшись з російською зарубіжною церквою.

Таким чином, патріарх Варфоломій відповів на претензії, які озвучують представники Помісних Церков щодо законності та легітимності рукоположень ієрархів Православної Церкви України і її предстоятеля Блаженнішого митрополита Епіфанія.

Після такого вичерпної відповіді процес визнання Православної Церкви України мав би стати більш інтенсивним, оскільки основне спірне питання – про дійсність рукоположень – вирішене.

Джерело: Cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа