Папа Римський відвідає український собор Святої Софії в Римі

28 січня 2018 р. Святіший Отець Франциск відвідає прокатедральний собор Святої Софії в Римі та зустрінеться з українськими мігрантами в Італії. Візит Понтифіка відбудеться на запрошення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ.

26231710_2048071615476740_7047815287297275389_n

О 16:00 папа прибуде до собору Святої Софії, де його зустріне Блаженніший Святослав. У соборі паломники зустрінуть Святішого Отця українською колядою, після чого Глава УГКЦ привітає його у своєму слові. Святіший Отець також звернеться до української громади, а відтак зійде до крипти собору. Тут Понтифік помолитися перед могилою владики Степана Чміля, свого вихователя в початковій школі у Буенос-Айресі (Аргентина). На завершення свого візиту папа вийде до паломників на території собору Святої Софії.

“Візит Святішого Отця до собору Святої Софії має важливе історичне значення: кілька десятиліть цей храм був головним катедральним храмом нашої Церкви і став символом її відродження. Зустріч папи з українськими мігрантами є знаком його пастирської турботи та виявом солідарності з українським народом, котрий вже декілька років страждає від війни на Донбасі”, – вважає Блаженніший Святослав.

Додамо, що собор Святої Софії в Римі був побудований з волі Патріарха Йосифа Сліпого у 1969 р., а в 1985 р. папа Іван-Павло ІІ надав йому титул кардинальської церкви. У крипті собору, окрім інших поховань, знаходиться також могила владики Степана Чміля, одного з найближчих співпрацівників Патріарха Йосифа Сліпого та особи, близької до папи Франциска. У 1948 р. о. Степан Чміль приїхав до Аргентини як перший український салезіянин східного обряду. Серед вихованців школи, у якій він працював, знаходився також малий хлопець Хорхе Маріо Бергольйо (папа Франциск). Святіший Отець неодноразово вказував на особливу роль о. Степана Чміля у своєму вихованні та розповідав, що саме цей український священик навчив його молитися “іншу Літургію”, багато розповідав йому про Україну та переслідування УГКЦ в Радянському Союзі. З цих часів папа пам’ятає християнські вітання українською мовою та вітається з українськими паломниками рідною для них мовою.

Собор святої Софії є для українських мігрантів важливим духовним та культурним осередком. Українці в Італії є п’ятою за кількістю етнічною спільнотою. У різних регіонах Італії діє 145 греко-католицьких капеланських осередків, у яких здійснюють душпастирське служіння 62 священики.

Джерело: Прокатедральний Собор Святої Софії в Римі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа