П’ятнадцяте засідання суду у справі Віталія Марківа

64270851_2279811408903382_3112001898157178880_n

Засідання 14 червня було присвячене виступам адвокатів сторін цивільного позову. Забігаючи наперед варто сказати, що всі виступаючі підтримали обвинувачення, зупиняючись на окремих деталях і пред’явили фінансові вимоги до України.

Першим виступив адвокат Пізапіа, колишній мер Мілану, щойно обраний депутат Європарламенту. Він представляв інтереси Національної Федерації Італійської Преси та Асоціацію журналістів Ломбардії. Його виступ був наймякший і найкоректніший, навіть, якщо і підтримував обвинувачення. Він багато говорив про повагу до презумпції невинності, обурювався заголовком в якому Віталія назвали “ймовірним вбивцею”, казав, що важливими є певність або висока ймовірність без жодного сумніву і аж ніяк не просто можливість. Він ще раз нагадав, про різницю між впевненістю і невпененістю. Але незважаючи на певні сумніви, він думає, що є елементи, які підтверджують вину Віталія.
Такими елементами є листи Андреа до друга, в яких він пише декілька днів перед трагедією, що стріляють з Карачуна та розповідь Рогелона, де він каже, що не стріляли з фабрики, а значить з Карачуна.
Іншим елементом він вважає достовірність свідчень підозрюваного. Він допускає, що Віталій боявся свідчити, щоб собі не нашкодити, не хотів називати інших солдатів, але на його думку є навіть розбіжності зі свідченнями двох українських депутатів. Свідчення італійських журналістів він назвав “позапроцесуальним визнанням вини”. Пізапіа допустив, що журналістка Морані дещо прикрасила свою статтю, щоб виглядати більш переконливою і звідси могло з’явитися звання капітана, як вона назвала Віталія. Він також зазначив, що прокурор змінив обвинувачення, як тільки взнав, що НГУ не мала мінометів, а отже, Віталій не міг персонально стріляти з міномету. Тому Віталій міг лише дати інформацію про присутність журналістів. Далі він говорив про позицію, з якої було видно Слов’янськ, розбіжності у показах свідків. Разом з тим, Пізапіа зазначив, що простої присутності не досить, щоб бути співучасником вбивства. Він не озвучив суми грошових претензій його клієнтів, але зазначив, що ці гроші підуть на захист журналістів.
Значно злішим та, в деякій мірі, підлішим був виступ адвоката сім’ї Роккеллі, Алесандри Баллеріні. Вона не гребувала навіть речами, від яких відмовився прокурор. Це не війна, а проста АТО: готелі і таксі працювали, людей не евакуювали, журналісти їздили до поїзда багато разів. Вона процитувала казку про лева, яку розповідав Віталій, і сказала, що це він, а не Роккеллі, був необачний. Жив собі в Італії спокійно, навіщо їхав воювати. Потім вона показувала фото, цитувала статті Міронова, статті в Еспрессо, сепаратистів і Женевську конвенцію, звіт ОБСЄ (який, до речі, стосувався Януковича і окупованих територій). Вся її доповідь зводилася до опису “звірств” української армії. Вона навіть цитувала якогось “біженця” з України, який щоб дістати італійські документи, розказував всякі “жахіття”. (Абсолютна маячня). На її думку журналісти підтвердили вину Віталія. Сепаратистів, натомість, дуже хвалила. Вона також прочитала рішення французького суду в Бордо, який визнав Рогелона жертвою української армії. Потім вона знову почала очорнювати Віталія, згадала, як він за словами іншого в’язня готував “втечу з в’язниці”. Багато негативу було сказано про Україну, яка навіть “не захотіла віддати осколки”. Баллеріні забула, що осколки діставали підопічні Гіркіна.
На завершення вона попросила 1млн євро для сім’ї Роккеллі (по 500 тисяч для батька і для матері) і 800 000 для його цивільної дружини, зазначивши, що сім’я не хотіла ніяких грошей і вона ледве їх переконала.
Адвокат сестри Андреа говорив про рації, а отже, командну роль Віталія. Він не озвучив суми компенсації, а передав це клопотання судді. Адвокат асоціації Цезура Лаб попросив 15 тисяч і розказав про роботу міномету, оскільки колись служив в армії.

Підсумовуючи, зміст засідання був передбачуваним. Жодного доказу так і не було надано, але майстерно інтерпретувалися окремі події, щоб переконати суд у вині Віталія. Особисто для мене це засідання було найбільш неприємне, бо багатьох надуманих і відверто брехливих речей, які говорила Александра Баллеріні, не дозволив собі навіть прокурор.
Наступне засідання, 21 червня має бути кульмінаційним, бо нарешті матиме слово адвокат Віталія, Рафаеллє Делла Валле, “принц форуму адвокатів”. Була б бажаною присутність українських ЗМІ та онлайн трансляція його виступу, а також більш чисельна присутність громади. 5 липня сторона захисту закінчить виступ, а 12 липня очікується вердикт суду.
Віримо, що правда переможе! Бажаю сили Віталію і його родині!

Фото Віталія з п’ятнадцятого засідання суду з газети “La Provincia Pavese”.

64706860_2279681815583008_5964089555429621760_n

Олесь Городецький

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа