ООН забракло коштів, щоби припинити страждання мільйонів людей на Cході України

un-uaПід час поїздки на схід України Координатор системи ООН/Координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані мала намір на власні очі побачити страждання цивільних громадян, які потерпають від конфлікту, та оцінити зусилля гуманітарних організацій по обидва боки «лінії розмежування». «У своїй гуманітарній роботі ми керуємось фундаментальними гуманітарними принципами гуманності, незалежності, неупередженості та нейтральності та зобов’язуємося дотримуватися суверенності та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів згідно з відповідними резолюціями Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН», – зазначила пані Лубрані.

Під час поїздки на контрольний пункт в’їзду-виїзду (КПВВ) «Станиця Луганська» вона приєдналася до сотень інших громадян для здійснення виснажливого перетину з підконтрольних Уряду територій (ПУТ) на не підконтрольні Уряду території (НПУТ). Дерев’яний пішохідний міст, який вже деякий час потребував термінового ремонту, зазнав додаткових ушкоджень під час ще одного обстрілу лише дев’ять днів тому. «Тільки пройшовши сьогодні по цьому пішохідному дерев’яному мосту, я змогла по-справжньому зрозуміти труднощі, з якими стикаються ті, хто змушені щодня вирушати в цю складну подорож, щоби отримати доступ до соціальних послуг або просто відвідати лікаря або родичів», – сказала вона.

Разом із Міністром з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадимом Чернишом вона також оглянула нещодавно відновлені об’єкти на контрольному пункті. «Я хочу відзначити зусилля Уряду з покращення умов перетину на КПВВ «Станиця Луганська» та інших контрольних пунктах. Проте побачити літніх людей та людей з інвалідністю, які продовжують користуватися хитким мостом, для мене було нагадуванням про страждання, з якими вони стикаються у своєму повсякденному житті, особливо зараз із початком сурової зими», – сказала пані Лубрані.

«Станиця Луганська», єдиний пункт перетину у Луганській області, є одним із п’яти КПВВ для перетину «лінії розмежування», що протяглася на 427 кілометрів. «Одного пункту перетину на цілу область безумовно недостатньо, – підкреслила пані Лубрані, зазначивши відсутність змін у питанні відкриття додаткових контрольних пунктів уздовж «лінії розмежування».

Пані Лубрані також зустрілася з представниками де-факто установ на НПУТ та обговорила гуманітарну ситуацію на місцях, а також потребу у збільшенні гуманітарних зусиль для відшкодування втрат мільйонів людей.

Оснат Лубрані здійснює поїздку на схід Україні напередодні п’ятого року конфлікту. Сьогодні 3,5 мільйона людей негайно потребують гуманітарної допомоги та захисту. «Організація Об’єднаних Націй та гуманітарні організації продовжать надавати допомогу та захист людям, які опинилися в найбільш уразливому становищі по обидва боки «лінії розмежування». На сьогодні у 2018 році ми надали допомогу понад 1,1 мільйона людей, які її потребують по обидва боки «лінії розмежування», – сказала вона. «Проте необхідні термінові політичні рішення у рамках офіційно узгоджених процесів, щоби припинити страждання мільйонів мирних громадян», – підкреслила пані Лубрані.

Напередодні перемовин, які відбудуться у Мінську наступного тижня, та з наближенням Нового року вона висловила надію, що також вдасться досягти домовленості стосовно плану проведення термінового ремонту пошкодженого мосту на КПВВ «Станиця Луганська», що терміново необхідно для того, щоби мирні громадяни мали можливість більш безпечно та зі збереженням власної гідності здійснювати свої повсякденні справи.

Проте дефіцит коштів продовжує становити серйозний виклик. «Через брак коштів ми не змогли надати допомогу всім, хто її потребує», – підкреслила вона, посилаючись на План гуманітарного реагування 2018 року, який профінансовано лише на 38 відсотків. «Я звертаюсь до міжнародної спільноти з проханням надати допомогу мільйонам чоловіків, жінок та дітей по обидва боки «лінії розмежування», які опинилися в найбільш уразливому становищі, та збільшити підтримку гуманітарних заходів, запланованих на 2019 рік», – підсумувала пані Лубрані.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа