Офіційне: окупованим територіям відключили електрику, бо вони перестали платити

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України у зв’язку з припиненням поставок електроенергії в окремі райони Луганської області повідомляє наступне.

7 травня 2015 року Кабінет Міністрів України Постановою № 263  врегулював діяльність енергопостачальників на непідконтрольній Україні території (НКТ), завдяки чому вдалося не припиняти електрозабезпечення всіх категорій споживачів окремих районів Луганської та Донецької областей. Для окремих районів Луганської області (ОРЛО) таким постачальником було визначено ТОВ  «Луганське енергетичне об’єднання».

В липні 2016 року представники ОРЛО привласнили майно визначеного Урядом енергопостачальника на непідконтрольній території, а зусилля української сторони в Тристоронній контактній групі у Мінську досягти домовленостей щодо відновлення контролю за розподільчими мережами та повернення їх в правове поле України, були заблоковані.

Наступним кроком з боку ОРЛО, за підтримки РФ, взимку 2017 року стало блокування постачання вугілля з непідконтрольної території на Луганську теплову електростанцію у м. Щастя. Наприкінці січня було підірвано колію на перегоні Сентянівка-Шипилово на території, що не контролюються українським Урядом.

В березні 2017 року на території ОРЛО було захоплено підприємства, які є найбільшими споживачами електроенергії, і які працювали за законодавством України. Внаслідок захоплення правовідносини з такими підприємствами  стали неможливими, в тому числі і з постачання їм електроенергії, оскільки їхня діяльність вийшла за межі правового поля України.

24 квітня 2017 року озброєні люди зайняли електричну підстанцію «Михайлівка» на непідконтрольній території, де працює персонал, підпорядкований НЕК «Укренерго», та змусили працівників відключити дві лінії від Щастинської ТЕС на п/с “Ювілейна” і п/с “Лисичанська”, які розташовані на підконтрольній території.

Слід зазначити, що оскільки споживачі з непідконтрольної території перестали здійснювати розрахунки за електроенергію, виникли значні борги за її постачання.

В таких умовах Україна була змушена зупинити постачання електроенергії в окремі райони Луганської області, про що попереджала заздалегідь, надаючи можливість здійснити відповідні підготовчі заходи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа