Одеський батальйон «Шторм»: підсумок року бойових дій

Одеський батальйон «Шторм» уже рік на бойовому посту_html_bf3b8603Добровольчий батальйон патрульної служби міліції спеціального призначення «Шторм» був створений в самий критичний період історії української держави, у травні минулого року. Головним завданням нового міліцейського  підрозділу в структурі ГУ МВС України в Одеській області було і залишається забезпечення громадського порядку і безпеки у регіоні. Кістяк принципово нового формування склали колишні цивільні: активісти «Самооборони» та  Євромайдану, любителі страйкболу, футбольні вболівальники, а також армійські офіцери запасу.
Своє бойове хрещення «Шторм» пройшов у зоні АТО — в районі Сватового, Латугіного, Старобільська, Щастя, Новоайдару. Під Георгієвкою  легкоозброєні одеські добровольці-міліціонери вступили у бій з російськими десантниками з Псковської дивізії, розбивши противника, знищивши один танк і захопивши трофеї, серед яких — дві бойові машини десанту. На жаль, в боях загинули чотири бійці «Шторму»: Вадим Рудницький, Степан Петрівський, Олександр Романюк і Олександр Лисокінь. Ще 15 бійців батальйону отримали поранення, серед них 3 – важкі.

Одеський батальйон «Шторм» уже рік на бойовому посту_html_d16b0d38
Особливо складно було вести бойові дії і просто виживати у зимові місяці. Як потім розповідав начальник штабу батальйону Андрій Мельник, бійці на 100% були забезпечені засобами індивідуального захисту та одягом. Однак форма була зшита з такого матеріалу, що швидко ставала непридатною. Зате виручали волонтери. Дякуючи їм, бійці мали усе необхідне, аж до предметів особистої гігієни і білизни. Подбали волонтери і про закупівлю пічок та про завезення дров. Тож боєздатність «Шторму» і в зимовий період була високою.
Андрій Мельник і його бойові побратими переконаний, що на Донбасі воюють російські військові, яких Володимир Путін називає добровольцями. І військова техніка там з Російської Федерації. Наші позиції обстрілюють системи калібру 122 мм і вище, із систем «Град» та «Смерч». Коли наші війська відійшли від Лутугіного, там негайно з’явилися чеченці та осетинці, які сподіваються на великі заробітки. Вони розстріляли більш як 60 мирних жителів, звинувачених у допомозі українським воякам. Загалом розстріли на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР стали звичним покаранням. В Антрациті російські козаки погрожують розстрілювати й тих жителів, які будуть на мітингах вимагати виплати пенсій і зарплат.
Після чотиримісячного перебування у зоні АТО в ніч на 15 жовтня «Шторм» повернувся в Одесу. Рідні, друзі й волонтери зустрічали бійців з квітами, прапорами і вітали їх вигуками: «Герої!».
Нині спецпідрозділ «Шторм» продовжує виконувати своє головне завдання — забезпечує порядок і безпеку на території області, охороняє найважливіші об’єкти, прикриває державний кордон. Неодноразово бійці батальйону «Шторм» разом із співробітниками УБОЗу затримували в Одесі озброєних терористів, вилучали вибухівку із їхніх схованок.

Одеський батальйон «Шторм» уже рік на бойовому посту_html_d35376c3
Сергій Горицвіт
На світлинах: емблема батальйону «Шторм», затримання диверсантів в Одесі, бійці «Шторму» на блок посту.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа