Новий закон про вибори треба прийняти вже навесні – підсумки публічної консультації з нардепами

Нове виборче законодавство слід прийняти навесні 2017 – лейтмотив публічної консультації з представниками парламентських фракцій у рамках повного циклу публічної політики на тему: “Рівний доступ до політики. Що перешкоджає громадянам бути обраними на вільних і чесних виборах?” 26 вересня.

Позиції фракцій з виборчої реформи представили:

Олександр Черненко, член Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя, депутат фракції БПП “Солідарність”:

«Дискусії серйозної щодо виборчої системи, за якою парламентські вибори мають у нас відбуватися, у нас на фракції не було, є абсолютно різні бачення всередині фракції. Але давайте будемо виходити з абсолютно формальних речей, якими в нас є передвиборча програма і Коаліційна угода: в Коаліційній угоді був зазначений перехід до пропорційної системи з відкритими регіональними списками»

Леонід Ємець, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя, фракція “Народний фронт”:

«Ми підтримуємо пропорційну систему з відкритими регіональними списками – тільки так їх будуть формувати не керівники партій та олігархи, а громадяни. На мажоритарних округах можливо “купити виборця”, і з цим треба щось робити, бо ті кандидати, що стають депутатами, починають потім “відбивати” ці кошти. Багато депутатів не зацікавлені в зміні виборчої системи, тому потрібен тиск з боку громадянського суспільства і медіа. Якщо нові вибори пройдуть за тим же законодавством, більше шансу змінити виборчі правила не буде».

Юрій Мірошниченко, голова підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, фракція «Опозиційний блок»:

«Саме регіональні відкриті списки дозволять вибирати персональний склад списків. З іншого боку, виборець особисто може виразити почуття довіри до кожного кандидата. Ми віримо в те, що такі списки забезпечать внутрішньопартійну конкуренцію та ідеологічну партійну єдність депутатів, які будуть формувати фракції в Парламенті».

Ігор Попов, заступник голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції, фракція “Радикальна Партія Олега Ляшка”:

«З неофіційної інформації ми бачимо, що Президенту дуже подобаються самовисуванці, які долучаються до важливих голосувань на вигідних умовах. Тому “Радикальна партія” однозначно виступає за відкриті регіональні списки. Ми говоримо про зміну виборчої системи, бо є підкуп виборців, і мета зміни виборчої системи – ускладнення підкупу».

Іван Крулько, голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету ВРУ з питань бюджету, фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”:

«Ми не виконали Коаліційної угоди. Мені здається, що особливого бажання змінювати виборчу систему немає, і тільки тиск прогресивних народних депутатів та громадянського суспільства може вирішити проблему».

На консультації було презентовано політичний порядок денний, у якому за результатами попередніх глибинних інтерв’ю із зацікавленими сторонами визначені сфери, що потребують змін для рівного доступу до політики: виборча система, адміністрування виборів, політичні фінанси, медіа, освіта виборців.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа