Назарбаєв продовжив надзвичайний стан у Жанаозені

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв продовжив до 31 січня режим НС, введений у місті Жанаозені на заході країни після масових заворушень у грудні.

Дія режиму НС повинна була закінчитися 5 січня 2012.

“Відповідно до пункту 3 статті 7 закону про НС постановляю продовжити дію НС у межах міста Жанаозен Мангістауської області, введеного указом президента від 17 грудня, до 07.00 31 січня 2012”, – сказано в указі Назарбаєва.

Нагадаємо, що 16 грудня у місті Жанаозені відбулися масові заворушення, у яких загинули 16 чоловік і десятки отримали поранення. У місті були спалені десятки будинків і автомобілів.

Заворушенням передував кількамісячний страйк працівників нафтових компаній, незадоволених рівнем своєї заробітної плати. Судом цей страйк був визнаний незаконним, його учасники звільнені.

Розслідування обставин протестів триває. Раніше влада Казахстану повідомила про встановлення кількох десятків активних учасників заворушень.

У цих повідомленнях також ішлося про порушення кримінальної справи щодо працівників поліції, які під час придушення народних виступів стріляли на ураження.

На даний час у місті діє комендантська година, обмежено рух, заборонені мітинги, обмежена фото- та відеозйомка та використання копіювально-розмножувальної техніки.

За матеріалами: Радіо Свобода, Кореспондент

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа