НАТО реалізує безліч корисних та потрібних нашим ветеранам соціальних ініціатив

ua-nato

Про це Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз розповіла на своїй сторінці в Facebook.

Вона повідомила, що один з вкрай важливих напрямів, яким опікується НАТО – допомога українським ветеранам війни.

«І кількість напрямів співпраці в цій сфері зростає. В першу чергу – це програми медичної реабілітації, якими займається NSPA (Агенція НАТО з підтримки та постачання). За фінансування відповідного трастового фонду НАТО надаються послуги з медичної реабілітації ветеранів.

Крім того, фінансується постачання допоміжних приладів до протезів для тих осіб із інвалідністю, що їх потребують. Реабілітація проводиться в Болгарії і в 2018 році 63 поранених учасників АТО отримали всю необхідну допомогу за кордоном. В цьому році плани більш масштабні. В спеціалізованих закордонних центрах планується реабілітація 15 осіб щомісяця», – розповіла Фріз.

Вона також зазначила, що за кошти трастового фонду НАТО була закуплена та встановлена перша ерго-терапевтична кімната та облаштована спеціальна військова майстерня у Львівському військовому госпіталі.

«Крім того, за допомогою Альянсу, в Україні запроваджується досвід членів НАТО Великобританії та Канади щодо психологічної реабілітації військовослужбовців. Цим опікується Трастовий фонд НАТО зі створення системи зміни військової кар’єри на професійну цивільну. Уже два роки проводяться модулі по родинній реабілітації учасників АТО та їх сімей та проходять спеціальні програми по подоланню стресу серед ветеранів. При цьому використовується найкращий досвід наших західних партнерів. З 2017 року за допомогою НАТО реалізується пілотний проект «Національна лінія психологічної підтримки ветеранів, їхніх сімей», – відзначила Фріз.

Крім того, Міністр ветеранів зауважила, що вже багато років НАТО надає Україні підтримку в реалізації програми перепідготовки колишніх військових.

«Більше дев’яти тисяч вчорашніх вояків вже скористалися цими послугами. Навчання може відбуватися або на інтенсивних 400-годинних курсах англійської мови, або на навчанні з економічних дисциплін.

Цей перелік можна продовжувати і продовжувати. НАТО реалізує безліч корисних та потрібних ветеранам соціальних ініціатив. І я сподіваюся, що співпраця із Альянсом в цій сфері буде тільки посилюватися. Адже Україні сьогодні, як ніколи, потрібне міцне плече підтримки західних партнерів», – наголосила Ірина Фріз.

Отримано зпоштової розсилки Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Fri, 8 Feb 2019 13:33:44 +0200

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа