НАБУ заявляє про тиск з боку Генпрокуратури

Офіційне повідомлення від НАБУ:

Відкриття Генеральною прокуратурою України кримінального провадження проти першого заступника Директора НАБУ Гізо Углави, кваліфікованого за ч.2 ст. 364, ч.4 ст. 358, ч.1 ст. 212 Кримінального кодексу України, є реакцією на розслідування НАБУ та спробою тиску на Бюро.  Відомості про початок розслідування були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань наприкінці березня 2017 року за ініціативи Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України. Вочевидь, це провадження ГПУ вважає одним з пріоритетних, бо його розслідуванням займається прокурорська група з 16 осіб, роботою якої керує особисто заступник Генерального прокурора Юрій Столярчук.

Національне бюро впевнено, що це провадження є безпідставним, а його розслідування — безперспективним. Гізо Углава не порушував законодавство про громадянство. Згідно з Конституцією Грузії, громадянство Грузії втрачається автоматично за умови набуття громадянства іншої країни (пп.  «В» ч. 1 ст. 21 Конституції Грузії). До того ж, між Україною та Грузією з 2007 року діє Угода спрощений порядок набуття та припинення громадянства громадянами Грузії, якіпостійно проживають в Україні, та громадянами України, які постійно проживають в Грузії, та попередження випадків безгромадянства та подвійного громадянства. За цією угодою датою оформлення громадянства однєї країни є дата припинення громадянства іншої (ч. 6 ст. 2 Угоди).

Таким чином, з моменту отримання Гізо Углавою 17.04.2015 року громадянства України він втратив громадянство Грузії. Відтак, його призначення на посаду Першого заступника Національного антикорупційного бюро було здійснено у повній відповідності із законодавством України.

Безпідставним є й інший закид Генеральної прокуратури про буцімто несплату податків. Податкову декларацію про майновий стан та доходи за 2016 рік Гізо Углава подав 25 квітня 2017 року. Податковий кодекс України (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49, п.179.7 ст.179) передбачає подання податкової декларації за попередній рік до 1 травня року, що слідує за звітним, тоді як податки за звітний рік мають бути сплачені до 1 серпня.

Таким чином, ГПУ розслідує епізод несплати податків «наперед», адже термін їхньої сплати спливає 1 серпня 2017 року. Однак, навіть, якби терміни сплати не були дотримані, сума несплати, про яку заявляє ГПУ (608 526,9 грн), все рівно була би недостатньою для кримінального переслідування, оскільки, згідно ч.1 ст.212 КК України, сума правопорушення має перевищувати 800 тис. грн.

За час, що минув з дати реєстрації провадження, 16 прокурорів Генеральної прокуратури мали усі можливості перевірити вказані факти та закрити провадження за відсутністю складу злочину. Тому твердження Генерального прокурора про те, що у розслідуванні цього провадження з боку ГПУ немає політичної мотивації, є сумнівними.

За таких умов, Національне антикорупційне бюро розцінує дії співробітників ГПУ як злочинні, спрямовані на чинення незаконного тиску на працівників НАБУ. За вказаними фактами Управління внутрішнього контролю Національного бюро зарєеструвало кримінальні провадження за фактами службового підроблення та втручання в діяльність Першого заступника Директора НАБУ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа