На території під контролем ДНР та ЛНР за 2,5 місяця відбулося 15 протестних подій

Завдяки систематичному моніторингу протестів, репресій і поступок по всій території України Центр соціальних і трудових досліджень має змогу фіксувати та повідомляти протести, що відбувалися також і в районах контрольованих сепаратистами. Нижче подаємо зведений дайджест усіх повідомлених ЗМІ мирних протестів на території під контролем ДНР та ЛНР за серпень-вересень та за першу половину жовтня. На цей момент ми зафіксували щонайменше 15 протестних подій, спрямованих проти ДНР/ЛНР, причому у вересні їх кількість збільшилася порівняно з серпнем. Що може бути наслідком, як погіршення ситуації та посилення незадоволення, так і зниження небезпек для вуличної мобілізації внаслідок зменшення інтенсивності бойових дій.

Звісно, можна поставити під сумнів достовірність інформації українських ЗМІ в умовах інформаційної війни. Тим не менше, до кожної з подій ми спробували підібрати найбільш надійне джерело, за можливості з фото та/або відео. У деяких випадках джерело інформації відверто сумнівне. У будь-якому разі нам не видається чимось неймовірним, що люди, які страждають від непостачання базових комунальних послуг, від невиплат зарплат і пенсій, починають частіше висувати справедливі вимоги до тих, хто претендує бути їхньою новою владою. З іншого боку, це погані новини і для київської влади, яка для донеччан в останні місяці проявлялася все більше у обстрілах, цивільних жертвах та руйнуваннях та все менше у вигляді організації та забезпеченні базових соціальних функцій, що й висувати до неї якісь соціальні вимоги жодного сенсу більше немає.

З даними результатів моніторингу протестів, репресій та поступок Центру соціальних і трудових досліджень за серпень-вересень 2014,стосовно найчастіших небезпек (за виключенням бойових дій) для мешканців сходу можна ознайомитись за посиланням.

-----------------------------------------------------------------------------------
8 серпня група мешканців Луганська прийшла під стіни Луганської обласної державної адміністрації з петицією. Вони вимагали ввімкнути світло та воду, а також перестати стріляти на вулицях міста. Із будівлі до людей ніхто не вийшов, тож вони передали петицію і пообіцяли повернутися.
http://nedelya.net.ua/news/socium/luganchane-trebovali-ot-rukovodstva-lnr-prekratit-genocid/?rate=5&type=11&id=20472
-------------------------------------------------------------------------------------
У серпні мешканці мікрорайону Зелений у місті Макіївка вимагали від бойовиків ДНР не вести вогонь по українських силовиках із їхнього житлового масиву, щоб уникнути руйнувань. Щоб не бути голослівними, люди самостійно почали закопувати окопи ополченців, що зафіксовано на любительському відео.
http://www.ostro.org/general/society/news/452707/
https://www.youtube.com/watch?v=M76JQddmeb8#t=21
----------------------------------------------------------------------------------------
За даними журналістів, 20 серпня у Алчевську відбувся мітинг  після богослужіння у місцевому храмі. Люди зверталися до бойовиків, щоб ті покинули місто.
http://www.0642.ua/news/601508
----------------------------------------------------------------------------------------
13 вересня у Красному Лучі звільнилися працівники БТІ. Вони не хотіли переоформляти всі акти на нерухомість на бланках ЛНР, як того вимагали у них бойовики.
http://www.obzor.lg.ua/news/terroristy-khotyat-sozdat-vidimost-gosudarstva37447
-----------------------------------------------------------------------------------------
19 вересня у Антрациті працівники міських лікарень зібралися, щоб висловити протест проти дій ополченців, які призначили керівником міського відділу охорони здоров’я звичайну медсестру без досвіду управління. Вони вимагали повернути попереднє керівництво і не втручатися в роботу медичних закладів.
http://irtafax.com.ua/news/2014/09/2014-09-19-3.html
----------------------------------------------------------------------------------------
21 вересня в Стаханові відбулися погоджені з самопроголошеною владою збори громадян. Повідомляється про участь до 10 тисяч людей. Серед громади поширеними були вимоги виплати зарплат і пенсій та невдоволення терором та незаконною експропріацією майна
http://tribun.com.ua/21600
https://www.youtube.com/watch?v=ywT-uCSJHk4
https://www.youtube.com/watch?v=kuhbvhiZcZA
http://frankensstein.livejournal.com/558291.html
------------------------------------------------------------------------------------------
Через кілька днів, 22 вересня, перед міськвиконкомом Антрациту відбувся мітинг, на якому люди вимагали обіцяні зарплати, пенсії та соціальні виплати. У відповідь, за словами місцевих мешканців, як передають джерела, ополченці пригрозили їх наступного разу розстріляти, натомість видали людям консервів та круп.
http://informator.lg.ua/?p=33269
http://www.obzor.lg.ua/news/miting37574
-----------------------------------------------------------------------------------------
25 вересня в Амвросіївці місцеві пенсіонери вийшли на мітинг, вимагаючи виплатити їм пенсії. У відповідь представники ДНР запропонували їм судитися з цього приводу з Україною. А також пообіцяли виплачувати по 1200 гривень із жовтня місяця.
http://gazeta.ua/articles/life/_na-donbasi-nazrivaye-bunt-lyudi-vimagayut-u-teroristiv-pensij/582873
------------------------------------------------------------------------------------------
У Ровеньках протест проти ополченців висловлювали на стінах міста, розмальовуючи їх прапорами України, тризубом та гаслами «Слава Україні».
http://gazeta.ua/articles/life/_na-luganschini-banderivci-i-pravoseki-namalyuvali-patriotichni-grafiti/582667
https://twitter.com/Rovenki_UA/status/514501090457698304
-----------------------------------------------------------------------------------------
27 вересня у Ровеньках люди вийшли на мітинг, вимагаючи зарплати, пенсії, роботу, забезпечення порядку. Представники самопроголошеної влади не поспішали говорити з людьми про ці проблеми.
http://tribun.com.ua/21676
-----------------------------------------------------------------------------------------
На вулицях Донецька у вересні теж почали з’являтися патріотичні графіті. Синьо-жовтими кольорами хтось замалював прапор Новоросії.
http://www.62.ua/news/629601
-----------------------------------------------------------------------------------------
28 вересня у Первомайську люди зібралися на центральній площі, вимагаючи виплати і постачання продуктів у магазини міста. Представники самопроголошеної влади до людей вийшли і намагалися їх заспокоїти, однак конкретних відповідей на свої запитання мешканці міста так і не отримали.
http://tribun.com.ua/21676
-----------------------------------------------------------------------------------------
За повідомленням голови Луганської ОДА Геннадія Москаля, 4 жовтня у с. Свердловка зібрався мітинг. Люди протестували проти невиплати зарплати, нестачі продуктів, знищення банківської системи, а також проти мародерства. Наступної ночі у помешкання організаторів мітингу хтось, як стверджується, кинув гранати. При цьому саме село Свердловка знаходиться на північному заході Луганської області та ніколи не була під контролем ЛНР.
http://www.moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=1134
------------------------------------------------------------------------------------
5 жовтня, знову ж таки за повідомленням від Геннадія Москаля, мешканці міста Свердловську  (що, ймовірно, мався на увазі і в попередньому повідомленні від голови Луганської ОДА) вийшли на вулиці з аналогічними вимогами. У відповідь, як стверджується, бойовики спочатку зробили кілька попереджувальних пострілів у повітря, а згодом навіть нібито відкрили вогонь по людях та поранили трьох місцевих мешканців.
http://news.eizvestia.com/news_politics/full/356-boeviki-lnr-rasstrelyali-protestuyushhih-smi
http://onpress.info/mirnyj-miting-protiv-grabezhej-v-sverdlovske-zakonchilsya-perestrelkoj-mezhdu-boevikami-lnr-i-vojskami-rf0014530
----------------------------------------------------------------------------------------
12 жовтня на площі Леніна в Донецьку зібралося близько 50 чоловік, які вимагали змінити прем’єр-міністра ДНР Олександра Захарченка, закликали ополченців покинути окопи та блокпости, аби скинути «зрадників», що підписали Мінські домовленості. Одночасно лунали заклики скасувати прийдешні вибори ДНР і негайно розпочати наступ, аби розширити межі Новоросії до кордонів Донецької та  Луганської областей.
http://www.62.ua/news/640572

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа