На Сумщині започаткували новий молодіжний наметовий табір – на честь загиблого «кіборга» Сергія Табали

Сергій Табала

У серпні нинішнього року у мальовничій місцевості поблизу Сум уперше відбудеться молодіжний наметовий табір патріотичного спрямування під назвою «Сєвєр». Саме таким був позивний сумчанина Сергія Табали, який загинув у 18-річному віці в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи Донецький аеропорт. Він був наймолодшим з «кіборгів».

«Це велика втрата для сумського патріотичного руху, – говорить громадський активіст, організатор наметових таборів для молоді на Сумщині і учасник АТО Олександр Бойко. – Сергій повністю відповідав поняттю молодої національної еліти і через кілька років, я впевнений, став би відомим не лише в сумському суспільно-політичному середовищі. Пам’ять про таких варто увіковічнювати – і не лише шляхом перейменування вулиць та встановлення меморіалів. Важливо, щоб в інших людях продовжувало жити те, у що наші патріоти вірили, за що боролися. Тому і виникла ідея організувати табір для молоді «Сєвєр» – імені Сергія Табали.

«Я можу довго говорити про цю людину, він був моїм найкращим другом, – розповідає бойовий побратим Сергія Денис Титарчук. – Знав його не так довго, як хотілося б, але ще на Майдані я побачив, наскільки ця людина віддана ідеалам української нації і наскільки він цим живе і горить, заражаючи своїм ентузіазмом та енергією всіх навколо. Він очолював молодіжне крило Правого Сектору у Сумах, ми постійно працювали разом. Важко виділити якусь одну рису його характеру, це була дуже цілісна особистість, дуже цілеспрямована людина».

За словами організаторів, молодіжний наметовий табір «Сєвєр» проводитиметься з 8 по16 серпня і буде інтенсивним за програмою. Планується залучити до участі близько 60 осіб віком від 14 до 20 років. Головне, – кажуть організатори, – щоб учасник розумів формат табору та був готовий до інтенсивного режиму та дотримання суворої дисципліни. На молодь чекають і спортивні ігри, і різні тренінги, спрямовані на командну роботу, формування здатності приймати рішення у різних ситуаціях і керувати людьми. Таборовики отримають практичні навички – насамперед, туристичні, хоча це не є самоціллю, бо метою є передусім навчити хлопців та дівчат уміти зорганізувати себе і свій побут у будь-яких умовах, в тому числі, польових. Буде чимало занять з орієнтування, моделювання завдань з розвідки, «прочісування» місцевості, що певним чином дотично до військових дисциплін. Однак табір не можна назвати «вишкільним» у традиційному розумінні цього слова. Його мета – дати деякі ази, правильну модель поведінки, пробудити у людині бажання вдосконалюватися, переступати через свої слабкості та фобії.

«Сєвєр» – не єдиний патріотичний наметовий табір для молоді, що цьогоріч проводитиметься на Сумщині. Невдовзі поблизу Сум розпочнеться традиційний патріотичний молодіжний наметовий табір «Коловрат». Нинішнього року він пройде в пам’ять про Романа Атаманюка, сумського добровольця, який загинув у зоні АТО 28 травня. Роман, громадський активіст, був одним із організаторів табору та його незмінним бунчужним. Програма табору розрахована на дітей та молодь віком 12-17 років і сприяє вихованню патріотизму, вольових якостей, розширенню світогляду, оздоровленню та гартуванню фізичної форми учасників.

У Донецькому аеропорту

Алла Акіменко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа