На День Музеїв у Національному музеї Революції Гідності – дискусія про замовчувану історію

22_травня_Дискусія МУЗЕЇ — ПАМ’ЯТЬ — СУСПІЛЬСТВО_ЗАМОВЧУВАНА ІСТОРІЯ_html_76aebeca

Сороковий рік поспіль світова музейна спільнота відзначає 18-го травня Міжнародний день музеїв. Цьогоріч Міжнародна рада музеїв ІСОМ задала даті непросту тему: “Музеї та суперечлива історія: кажучи несказане (Museums and contested histories: Saying the unspeakable in museums)”.

В контексті останніх років така назва заходу набуває особливого значення для музеїв України. Історія – завжди суперечлива. Бурхливі обговорення декомунізації та політики пам’яті, створення експозицій і музеїв у честь Майдану й АТО виявляють гостре бажання суспільства переосмислити історичний досвід. Як активний учасник суспільних процесів музей має говорити про замовчуване та створювати вільний простір для обдумування й обговорення, якому довірятимуть.

Відкриті питання нашого сьогодення – соціальна й історична відповідальність музеїв у час надзвичайних ситуацій, у тому числі загроза культурній спадщині в сутичках протестувальників і силовиків на Майдані, її збереження на окупованих територіях Донбасу та Криму, роль музейників у поверненні історичної пам’яті та відродженні втраченої національної ідентичності.

22 травня, Національний Музей Революції Гідності запрошує долучитися до Дискусія-брифінг “МУЗЕЇ — ПАМ’ЯТЬ — СУСПІЛЬСТВО: ЗАМОВЧУВАНА ІСТОРІЯ”. Захід відбудеться з 11:30 до 12:30

в Українському Кризовому Медіа Центрі (вул. Хрещатик, 2. Український дім)

Обговорення зосередиться на питаннях нової місії музеїв як простору, пов’язаного з подоланням і усвідомленням травматичних сторінок історії, порушенням прав людини в умовах тоталітарних і диктаторських режимів, колоніальних і репресивних систем і формуванням висновків із цього досвіду. Учасники довідаються про адаптації міжнародного досвіду в цій сфері до українських реалій і про Міжнародну коаліцію місць сумління, першим українським членом якої став Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності.

УЧАСНИКИ:

Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного Музею Революції Гідності.

Лінда Норіс, директор програм Міжнародної коаліції місць сумління, США (International Coalition of Sites of Conscience).

Анастасія Гайдукевич, завідувач відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті.

Леся Гасиджак, заступник генерального директора Национального музею “Меморіал жертв Голодомору”.

Іван Ковальчук, генеральний директор “Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу”.

Також, у рамках участі Національного Музею Революції Гідності у  VII Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» відбудеться серія заходів з нагоди відзначення Міжнародного дня Музеїв:

Презентація комплекту видань “Перша допомога культурній спадщині в надзвичайних ситуаціях: міжнародні стратегії для України”, Піший тур “Місцями Революції Гідності” шляхом: Майдан Незалежності — Хрещатик — Європейська площа — вулиця Грушевського — Маріїнський парк — Кріпосний провулок — вулиця Інститутська — Алея Героїв Небесної Сотні та Презентація альбому Анастасії Тейлор-Лінд “Майдан. Портрети з чорного квадрата”, видавництво GOST, Лондон.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа