МЗС України: хоч кораблі повернули, арбітраж триває

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

#Коментар

Пройшло 358 днів з моменту незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря. 18 листопада кораблі нарешті були передані представникам українських органів влади.

Згідно з Наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 р., Росія мала невідкладно передати під контроль України згадані судна. Росіянам знадобилось майже півроку для такого повернення.

Після ретельної перевірки і експертизи стане зрозумілим, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію.

1 квітня 2019 року Міністерство закордонних справ, згідно з Конвенцією ООН з морського права, повідомило Російську Федерацію про спір щодо порушення нею імунітетів трьох військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

Незважаючи на повернення моряків та суден, спір триває, сформовано арбітражний трибунал, і вже 21-22 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання, на яких будуть визначені подальші процедурні питання розгляду справи.

Українська сторона докладає зусиль з метою встановлення арбітражним трибуналом порушення Росією Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання «Нікополя», «Бердянська» і «Яни Капу» та 24 членів їхніх екіпажів.

Імунітети військових суден є основоположним принципом міжнародного звичаєвого та морського права. Жоден не має права їх порушувати, а у разі порушення винні мають понести повну відповідальність.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа