Музей Полтавської битви започаткував просвітницький проект про інформаційну війну Московщини проти України

29249768_1614113635340458_2802174768583802880_n«Інформаційна війна московського царя Петра І проти гетьмана України Івана Мазепи: мова документів та експонатів музею історії Полтавської битви». Таку назву має науковий історико-просвітницький проект, який стартував у музеї історії Полтавської битви. «Це лише один із перших заходів, присвячений інформаційній війні. Далі буде», – запевняють у дирекції музею. Презентацію проекту відвідали журналісти, історики-науковці облцентру, працівники відділу культури і туризму міськвиконкому, активісти товариства «Просвіта», ГО «ВелоПолтава» та Українського козацтва.

Один із документів демонструється на слайді

 Військовим діям на полях битв передувала потужна ідеологічна кампанія. Війна, яку вів цар Петро І проти воєнно-політичного виступу гетьмана Івана Мазепи за звільнення від Московії, відрізнялася від попередніх московсько-українських війн безпрецедентним пропагандистським супроводом. Так звана “війна маніфестів”, на жаль, українською стороною була програна. Чому так сталося? На це запитання й спробували відповісти організатори заходу – співробітники музею. Один з кращих вітчизняних мазепознавців, заступник директора музею історії Полтавської битви з наукової роботи Людмила Шендрик, оперуючи документами – джерелами з монографій вітчизняних, польських, російських істориків (зокрема, й петербурзької дослідниці Таїрової-Яковлевої), висвітлила такі моменти:
– причини переходу І. Мазепи на сторону Карла ХІІ;
– хто підтримав І. Мазепу в прийнятті рішення про вибір шведського короля як союзника?
– чи укладав І. Мазепа договір із польським королем Станіславом Лещинським?
– методи боротьби Петра І проти І. Мазепи, війна без правил;
– з якою метою була проголошена анафема І. Мазепі?
– позиція запорозьких козаків у подіях 1708 – 1709 рр.

обкладинка книги подарованої Просвітою

А ще , як повідомляє офіційна сторінка музею у соціальній мережі Фейсбук, йшлося про медалі, медальйони, гравюри, живописні полотна у колекції музею історії Полтавської битви,і які за часів Петра І використовувалися з пропагандистською метою – як засіб впливу на свідомість людей.

29313910_1614116802006808_6815200074604216320_n

За їх допомогою творився імперський міф про “великого правителя”, який здобув блискучі перемоги. 
Перший заступник голови Полтавського обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Олег Пустовгар зичив успіху проекту й подарував для фондів музею унікальне видання «Козацька старшина Гетьманщини. Енциклопедія». Цю книгу http://shron1.chtyvo.org.ua/Kryvosheia_Volodymyr/Kozatska_starshyna_Hetmanschyny_Entsyklopediia.pdf авторства професора Володимира Кривошеї видано на замовлення Українського інституту національної пам’яті (УІНП). За словами просвітянина, ця енциклопедія – розкішне поліграфічне видання, на 789 сторінках якого зібрано 14 тис. 591 даних козацьких старшин-полковників, сотників, Генерального військового суду та ін. «У часи російської і більшовицької окупації України тема генеалогії козаччини замовчувалася. Перші, хто почав її розробляти – науковці з української діаспори, котрі мали доступ до багатьох архівів і дбали про збереження історії своєї етнічної Батьківщини. І ось цю естафету підхопив УІНП. «Просвіта» як громадський партнер УІНП на Полтавщині має честь поширювати цю Енциклопедію серед цільової аудиторії»,- повідомив Олег Пустовгар.

Прес-центр Полтавського обласного товариства «Просвіта»

неформалдьне спілкування

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа