Мафія краде в Одесі бурштин на мільйони

А задіяні в цьому правоохоронні органи, які покликані стояти на сторожі закону. Вони не просто закривають очі на такі кримінальні злочини та кришують злодіїв, а фактично самі стають ними.

Ось лише один конкретний приклад, який оприлюднив 26 липня на своєму сайті Незалежний український антикорупційний проект 368.media. Перекажу майже дослівно.

Група правозахисників заявила в Києві про підміну на Одеській митниці 59,8 кілограмів бурштину крупної фракції, який було вилучено у листопаді минулого року в Тетяни Гнідої при спробі перевезення за кордон. Таку думку висловили правозахисники Арина Бойко і Олександр Хворостяний, а також адвокат потерпілої Ольга Гида. За їхніми словами, бурштин вилучили з порушенням митних правил, а опісля повернули не крупні, а дрібні камені. Орієнтовна вартість викраденого, за даними правозахисників, становить близько дев’яти мільйонів гривень.

Однак ситуація не така проста, як здається на перший погляд. У листопаді 2015 року Тетяна Гніда вирішила контрабандою провезти в Стамбул два чемодани бурштину по «зеленому коридору».  17 листопада її затримали в аеропорту «Одеса» під час митного контролю. Тоді начальник Одеської митниці Юлія Марушевська стверджувала, що приблизна вартість вантажу складає майже дев’ять мільйонів гривень. Вилучені камені відвезли на експертизу геммологу, який визначив, що вартість бурштину становить 2,7 млн. гривень.

У лютому Малиновський суд оштрафував контрабандистку на 1,7 тис. гривень і вилучив бурштин в дохід держави. Уже в березні юристи Гнідої подали апеляцію і домоглися повернення каменів. Однак передали їм уже абсолютно інший вантаж. Вірогідно, підміна відбулася на етапі перевезення бурштину до експерта-геммолога. Чоловік Гнідої вирішив, що в усьому винен експерт. За даними Приморського райсуду Одеси від 19 травня, він у середині березня зібрав групу осіб, що мали «вибити» з експерта гроші, які він нібито отримав за викрадення конфіскованого митниками у його дружини бурштину.

Вони побили геммолога і намагалися викрасти його. Шістьох нападників помістили в слідчий ізолятор. Однак через якийсь час організатор банди «переконав» експерта не заявляти на нападників. А коли вимагання продовжилися, то чоловік знову звернувся до правоохоронців. Організатора групи затримали у підозрі щодо здійснення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК Украйни, його посадили в СІЗО, але 21 липня суд відпустив його під цілодобовий домашній арешт.

Як повідомила згодом Арина Бойко, чоловіка було знову заарештовано у новій кримінальній справі – за підозрою у шахрайстві. За її словами, кримінальне провадження стосовно викрадення бурштину та у вимаганні хабара веде один і той же слідчий. Хто підмінив бурштин – наразі досі невідомо.

2 А це сміття митники повернули потерпілій за рішенням суду

 А це сміття митники повернули потерпілій за рішенням суду

Як бачимо, не лише правоохоронні органи Рівненщини полюбляють ювелірне каміння. Належне розслідування оборудок одеської бурштинової мафії, схоже, буде проведено лише тоді, коли цією справою займеться генеральний прокурор Юрій Луценко. Адже мішок бурштину вартістю у дев’ять мільйонів гривень теж не дріб’язок.

Відео про бурштин, 9 млн. грн. і митницю, де все це розчинилося, дивіться тут:

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа