Люстраційний комітет запускає реєстр осіб із сумнівними даними в деклараціях

Громадський люстраційний комітет розпочав формування реєстру посадовців, до декларацій яких у громадськості виникають питання. Реєстр буде оновлюватись щотижнево і доступний за постійним посиланням: http://registry.lku.org.ua/public-officials

Для кожного посадовця в реєстрі формується профіль, який містить інформацію про орган влади, посаду (на момент внесення до реєстру), посилання на декларацію, стислий виклад питань до декларації, які стали підставою для внесення, а також додаткові матеріали. По кожному посадовцю, який потрапляє до цього реєстру, Організація надсилає заяви про правопорушення або звернення з проханням провести перевірку до НАБУ/НАЗК, а самому декларанту — листа з проханням пояснити походження майна або статків. Їхні відповіді, як і реакція відповідних органів буде, так само оприлюднена в реєстрі.

«Ми створюємо цей реєстр для того, щоби суспільство домоглося покарання і вигнання з влади всіх, хто не може пояснити походження власних статків», — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Реєстр осіб із сумнівними даними в деклараціях є частиною Люстраційного реєстру. Його активісти створили два роки тому для того, щоб суспільство домоглося люстрації і покарання тих, хто втримався на посадах і не допустило повернення тих, кого вже звільнено. На сьогодні цей реєстр є найбільшою відкритою базою даних посадовців, до яких застосовуються люстраційні заборони за двома так званими «автоматичними» критеріями.

Зараз Люстраційний реєстр фактично розширюється ще одним критерієм — за результатами перевірок декларацій. Як пояснюють в громадській організації, перевірка декларацій була закладена як в люстраційне (Закон «Про очищення влади»), так і в антикорупційне законодавство (Закон «Про запобігання корупції»), тому що це є ефективним інструментом  очищення влади від корупціонерів.

 

В організації наголошують, що відкриті до співпраці і закликають активістів, журналістів, громадські організації, які займаються перевіркою декларацій, надсилати інформацію про невідповідності в деклараціях через спеціальну онлайн-форму: http://lku.org.ua/declaration. Кожне звернення перевіряється юристами і у випадку підтвердження ознак корупційного правопорушення, оформлюється у вигляді заяв до відповідних органів.

Заяви підготовлені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Контроль виконання вимог антикорупційного законодавства в частині декларування статків чиновників через моніторинг та юридичний супровід журналістських розслідувань». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково співпадає з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

З повагою,
команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа