Кумові Юлії Тимошенко відмовили у розвідці сланцевого газу

В 2015 році Роман Дружбін – хресний батько доньки Юлії Тимошенко, заснував ТОВ “Харківенергопром”. В грудні того ж року це товариство викупило право на розвідку і видобування “газу сланцевих товщ” на т.зв. “Західно-Гутській площі” в Богодухівському і Краснокутському районах Харківської області. Примітно, що на цьому аукціоні єдиним конкурентом “енергопрому” була інша дружбінська фірма – ТОВ “Енерготел”, і що п. Дружбін є співвласником ще 6 фірм (п’ять з яких засновані в тому ж 2015 році), які в не менш чудовий спосіб також отримали доступ до корисних копалин

(http://nashigroshi.org/2016/06/09/mizh-nadramy-i-sasheyu-brasljetom/).

Одну з своїх свердловин, “Щиглівську №2”, “Харківенергопром” запланував пробурити біля села Кручик Богодухівського району.

16 серпня на загальних зборах більшість присутніх кручан проголосувала проти цих робіт. Тоді серед них була розгорнута щедро здобрена пустими обіцянками кампанія “за” свердловину. Ніякого успіху вона не мала: згідно опитування, проведеного місцевими активістами, на початок вересня з 427 односельців “проти” буріння висловилися 422, “за” – 5.

Нова спроба отримати згоду місцевої громади – чергові слухання – були призначені на 9 вересня.

За часів Януковича активісти обурювалися, що бізнесмени фальсифікують або приховують інформацію про свої проекти. “Харківенергопром” переплюнув всіх – пішовши ще далі, він про свої наміри не надав кручанам взагалі ніякої інформації!

Жодного документу, жодних параметрів майбутньої свердловини, на збори не виносилося – тільки пустопорожні обіцянки на кшталт “Ми проб’ємо таку ж гарну свердловину, як і в Ульянівці – і всім буде дуже добре!” і брехливі твердження, наприклад, що сланцевого газу ця свердловина не стосуватиметься, “що екологічних наслідків не передбачається” тощо.

У підсумку кручани і на цих зборах, тепер одноголосно, газовидобувачам відмовили.

Шапаренко Сергій

P.S. Найсмішніше, що ОВНС (“ОВОС” – оцінка впливу на навколишнє середовище) “Щиглівської №2”, навколо якої точилися основні дискусії на слуханнях, і якої – стверджувати енергопромівці – в них нема, після слухань виявилася в їх автівці. Цікаво, що то за ОВНС, який і громаді страшно показати?

Отримано з поштової розсилки природозахисної групи Печеніги, Received: from ngo.net.ua (greenkit.net [62.149.13.67]); Wed, 13 Sep 2017 10:47:59 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа