Кубанське земляцтво в м. Києві

31 серпня 2013 року у м. Києві, біля пам‘ятника Тарасові Шевченку відбулося відзначення 221 річниці переселення запорозьких козаків на землі Кубані й початку засвоєння українцями нових земель на Сході Європи. Організувало й провело захід Кубанське земляцтво у місті Києві.

 Осіння погода у столиці України не вплинула на громадськість. Історична пам‘ять привела в цей день до пам‘ятника великому кобзарю найбільш активну частину мешканців столиці. Кубанці й представники громадськості поклали квіти до ніг Тараса Шевченка, заспівали гімн України.

Ведучий заходу, історик, уродженець Кубані, один із ініціаторів відродження українського козацтва Євген Петренко зробив екскурс в історію, розповів, за яких обставин почалося переселення запорожців і як склалося їх життя на нових, родючих землях Північного Кавказу.

З промовами до громади звернулися голова Кубанського земляцтва Іван Петренко, голова секретаріату Конгресу українських націоналістів Володимир Манько, голова Спілки офіцерів України Євген Лупаков, голова київської міської організації Народного Руху України Віктор Горбач, представник від Українського Козацтва Олег Кузнєцов, секретар Земляцтва Андрій Саприкін. Всі промовці були єдині у сприйнятті Кубані – там наші брати і сестри, яких доля закинула за межі рідних земель, але пам‘ять наша зберігає події тих далеких часів, а непросте сьогодення українців Кубані спонукає українську громадськість до пошуку рішень – як допомогти правнукам славних запорожців не загубитись під холодними північно-східними вітрами у чужому, часом ворожому середовищі.

Позитивно вплинула на учасників заходу мистецька програма, яку підготував кобзар, та представник старшини Земляцтва Данило Мельник. Хор Земляцтва «Вольниця», кобзар Тарас Селенко, творчі колективи «Соколи» та «Чумаки» своїми піснями доповнили сказане промовцями про славне запорозьке й кубанське козацтво.

Завершився захід співом «Заповіту» Великого Кобзаря

Українці мають пам‘ятати, що одна з гілок українського дерева й роду козацького знаходиться на Кубані – краї, який захистили й облаштували для життя наші славні попередники, які сьогодні потребують нашої уваги й посильної допомоги.

kz_3108-2

kz_3108-3

kz_3108-1

Прес-служба Кубанського земляцтва у м. Києві

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа