Конґрес США схвалив законопроект щодо посилення санкцій проти Росії

sanktions

25 липня 2017 року Палатою представників переважною більшістю (419 – “за”, 3 – “проти”, 12 – не голосували) схвалено законопроект “Протидія супротивникам Америки через санкції” (H.R. 3364), важливе місце в якому відведене підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, а також посиленню санкцій проти РФ.

Законопроектом чітко визначено, що політикою Сполучених Штатів є:

– підтримка Уряду України у відновленні суверенітету та територіальної цілісності;

– засудження та протидія всім дестабілізуючим зусиллям уряду РФ в Україні;

– невизнання незаконної анексії Криму урядом РФ чи відторгнення будь-якої частини території України з використанням військової сили;

– надання допомоги з реформування енергетичного сектору України та зменшення залежності від російських енергетичних ресурсів;

– продовження протидії реалізації проекту “Північний потік-2”.

Документ також законодавчо закріплює чинні санкції проти Росії; створює механізм обов’язкового погодження з Конгресом США можливого рішення Президента США з послаблення антиросійських санкцій; передбачає можливість запровадження санкцій проти державних підприємств РФ, що здійснюють операції у металургійній та гірничо-видобувній галузях, та на залізничному транспорті; посилює антиросійські секторальні санкції щодо фінансового сектору РФ та російської енергетики; передбачає запровадження санкцій у зв’язку з діяльністю уряду РФ у напрямку підриву кібернетичної безпеки; по відношенню до осіб, що відповідальні за порушення прав людини на окупованій РФ території, діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ, значною мірою сприяли спроможностям РФ з проведення приватизації державних активів, а також по відношенню до іноземних фізичних та юридичних осіб, що сприяли посиленню оборонних спроможностей уряду Сирії. Законопроектом надається право Президенту США у координації з союзниками Сполучених Штатів запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, що сприяють розвитку та обслуговуванню російських експортних нафто- та газопроводів.

Проект закону передбачає створення “Фонду для протидії російському впливу” та виділяє до його бюджету 250 млн. дол. на 2018-2019 фінансові роки. На реалізацію ініціатив з підтримки енергетичної безпеки України передбачається виділення 30 млн. дол.

Підтримана Палатою представників законодавча ініціатива перед набуттям чинності має бути схвалена Сенатом та підписана Президентом США. Сенат уже майже одноголосно схвалив попередника цього проекту, відмінності незначні, і вони погоджувались з обома партіями, отож найбільш імовірним результатом голосування в Сенаті буде “всі за, два проти”, як минулого разу. В адміністрації Трампа напередодні заявили, що у випадку проходження закону, він буде підписаний. Але якби передумав, то у Капітолії є достатньо і з запасом голосів, щоб перемогти його вето.

Найважливіше у всьому цьому, що це вже буде закон, і його дію можна відмінити лише голосуванням в Сенаті і Конґресі, а це довга і складна процедура. Аналогічний закон щодо СРСР, Джексона-Веніка, відмінили через 20 років після розвалу Союзу.

За матеріялами Посольства України у США

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа