Комітет Виборців України шукав, і знайшов правду в словах Садового

1 з 5 заяв Андрія Садового виявилася правдою

Мер Львова, лідер партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Садовий оперує недостовірною інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останні інтерв’ю політика на телеканалах «NewsOne» та «Zik».

Для аналізу експерти відібрали кілька фактів, на які спирався Андрій Садовий під час своїх виступів. З п’яти проаналізованих заяв політика три були неправдивими, одна мала маніпулятивний характер і одна виявилася правдивою.

Дослівно_5_заяв_Садовий

«Загалом, Андрій Садовий дуже обережний під час спілкування з журналістами і намагається не робити різких та оціночних заяв, особливо після того, як вирішив з місцевого рівня вийти на загальноукраїнський. Однак, «сміттєва історія» помітно вплинула не лише на рейтинг Львівського міьского голови, а й на його риторику», – прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Олега Ляшка, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва та Сергія Капліна.

Заява

Факт

1

Такого полум’я, яке тоді було, не можна було організувати зсередини, від природи. Це був підпал.

Неправда

Науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України провів дослідження щодо причин виникнення пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі і дійшов висновку, що підпалу на полігоні не було.

2

Верховна Рада проголосувала за зміни до КПК і вони зараз суттєво обмежують можливості людини захищатися. Тепер слідство може вічно тривати. Маніпуляція

Депутати пропонували збільшити строк досудового розслідування до 18 місяців. Однак в процесі прийняття закону, ця норма була вилучена.

3

Ми б’ємо у набат два останніх роки, що треба ліквідувати податкову поліцію. Правда

«Самопоміч» виступала за ліквідацію податкової міліції з 2015 року.

4

Ви не чули від мене моїх публічних висловлювань стосовно критики президента. Неправда

Андрій Садовий вдається до персональної критики президента.

5

Ми лишилися один на один з проблемою (вивезення сміття). Наш уряд стоїть збоку. Маніпуляція

Президент Петро Порошенко та прем’єр Володимир Гройсман неодноразово заявляли, що готові допомагати вирішувати проблему зі сміттям у Львові, і закликали керівників інших міст також надавати підтримку.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики», «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми» та «Державне фінансування політичних партій: очікування та реальність».

Прес-служба ВГО «КВУ»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа