Командування Повітряних Сил ЗСУ попереджує: снайперів знищуватимуть турецькі безпілотники

bayraktar2

Постачання на озброєння турецького безпілотного авіаційного комплексу Bayraktar TB2 значно розширив спектр ударних засобів, можливостей розвідки та цілевказівки нашого війська.

Завдяки ударному дрону маємо передумови для переходу на абсолютно новий технологічний рівень застосування ОВТ та ведення бойових дій. І це важливо, бо потужнішій та чисельнішій армаді східного «сусіда» можна ефективно протистояти лише сучасними тактиками, технологіями й гнучкістю їх застосування.

Bayraktar TB2 — безпілотник оперативно-тактичного рівня. За оцінками експертів не поступається більш іменитим «однокласникам», має пристойні тактико-технічні характеристики та набір функціоналу. Завдячуючи потужній оптико-електронній системі, здатен виявляти та відслідковувати цілі на десятки кілометрів у тилу противника, визначати їх координати й передавати на командний пункт.

bayraktar3Bayraktar TB2 і Кривавий Пастор

При цьому, як пояснили в Управлінні безпілотної авіації Командування Повітряних Сил, усі ці процеси відбуваються практично в онлайні, або ж, як говорять фахівці, у режимі максимально наближеному до реального часу. А це вже дозволяє оперативно реагувати на ситуацію й швидко наносити високоточні удари по сухопутних та морських цілях і не лише засобами повітряного нападу.

Не варто забувати про реактивну систему залпового вогню «Вільха», що вже прийнята на озброєння. На підході й ПКР «Нептун». У поєднанні ці зразки ОВТ та можливості цілевказівки від Bayraktar TB2 можуть стати гарним засобом позбавлення противника не лише від тилів, а й будь-якої вогневої підтримки з глибини його порядків.

bayraktar4

Туреччина, яка успішно використовує Bayraktar TB2 в операції проти курдських повстанців у Сирії, застосовує схожі тактики. Однак турецький досвід не обмежується виключно розвідкою й цілевказівкою. Принаймні відомий випадок про успішне застосування БпАК у боротьбі зі снайперами. При цьому, як виявлення снайперського розрахунку, так і його знищення відбувалося виключно засобами безпілотного авіаційного комплексу Bayraktar TB2.

Турецькі військові стверджують, що коригована авіаційна бомба MAM-C із заздрісною точністю влетіла до вікна будівлі, звідки вів вогонь снайпер. Показовим було й те, що скидання боєприпасу відбулося на граничній дальності його застосування.

Завдання номер один для українців — швидко навчитися застосовувати БпАК так само ефективно. Тож зараз важливо максимально долучити Bayraktar TB2 та його екіпажі до процесу бойової підготовки військ.

bayraktar5

Перший етап вишколу українських екіпажів БпАК вже позаду. Не так давно завершено навчання українських військовослужбовців на навчально-виробничій базі компанії-виробника БпАК у Туреччині. Тож маємо не лише достатню кількість підготовлених екіпажів, а й інструкторів зі складу ХНУПС. Це, підкреслюють в Командуванні Повітряних Сил, важливо у контексті набуття видовим вишем досвіду підготовки фахівців на нові типи озброєнь. Крім того, дасть змогу створити необхідний кадровий резерв для комплектування посад вже підготовленими фахівцями в майбутньому.

У подальшому екіпажі Bayraktar TB2 навчатимуться у рамках планового процесу бойової підготовки. Програми вже розписані, кошти також сплановано. В Управлінні безпілотної авіації Командування Повітряних Сил не розкривають якісь конкретні дати повної готовності екіпажів, однак говорять, що цей та наступний рік для екіпажів безпілотників будуть вельми насиченими. Їх планують залучати практично до усіх міжвидових навчань.

Klymenko Serhii
Армія Inform

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа