Казахстан відрубується від традицій, нав’язаних русифікаторами

Qazaqstan

На державному гербі Казахстану змінять написання назви країни. Відповідно до казахського алфавіту в латинській графіці, тепер на гербі буде слово Qazaqstan. Дане рішення прийнято 12 вересня – повідомляє прес-служба Комітету технічного регулювання та метрології міністерства з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан.
Цю зміну розроблено робочою групою у зв’язку з указом президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва від 26 жовтня 2017 року »Про переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латинську графіку”.
Нагадаємо, що 1929 – 1940 роках в Казахстані офіційно вже використовувався алфавіт  латинської графіки. Також латинський алфавіт був затверджений для татарського, башкирського і багатьох інших мов народів СРСР. У 1930-1940-х роках Москва посилила русифікацію народів, одним з проявів якої був переведення національних мов на кирилицю.
Зі здобуттям незалежності Азербайджан, Узбекистан, Туркменістан і Молдова повернули латиницю своїм державним мовам. Існують проекти латинізації алфавітів і для мов народів Ідель-Уралу.

Free Idel-Ural

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа