Катастрофа МАУ: Канада засудила дії Ірану

mau-catas

Канада рішуче засуджує Іран за знищення літака “Міжнародних авіаліній України” у січні 2020 року та неспроможність провести належне розслідування.

Про це на сесії Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) у Монреалі заявив міністр транспорту Канади Омар Альгабра.

“Я хочу публічно рішуче засудити уряд Ісламської Республіки Іран за його дії, що призвели до вбивства 176 безневинних людей, за його ставлення до трагедії й за неспроможність надати відповіді опісля”, – сказав Альгабра.

Він наголосив, що Іран несе відповідальність за безпеку власного повітряного простору, тож він мав зробити все, аби цивільний літак не став мішенню військових. “Попри уроки та рекомендації, зроблені після трагедії MH17, Іран не спромігся осягнути небезпеку активних військових операцій. Вони не вжили усіх практичних заходів для запобігання цієї трагедії”, – зазначив міністр.

Альгабра додав, що у цій ситуації “очевидним є конфлікт інтересів, який вплинув на достовірність іранського розслідування та звіту”. За його словами, Канада має намір незабаром запропонувати ІКАО ухвалити низку змін до правил проведення розслідування авіаційних інцидентів.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували 176 осіб – громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі вони загинули.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

У червні 2021 року прокуратура Ірану висунула обвинувачення десятьом посадовим особам у зв’язку з катастрофою літака МАУ.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав знищення літака МАУ терористичним актом.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа