Інститут Нацпам’яті розпочинає новий формат вивчення історії

LIPlP1572511193LTPIl

1 листопада 1918 року стало переломним днем в історії Галичини і всієї України. Що ж таке Листопадовий чин (також Листопадовий зрив, Листопадова революція, Листопадовий переворот, Першолистопадове повстання) і чому варто знати про цю подію, розповідає п’ятихвилинний відеоролик із нового циклу Українського інституту національної пам’яті «ІстФакт».

У першому випуску “ІстФакту” відомий спікер, історик Володимир В’ятрович розкаже, чому у військового перевороту така дивна назва, як за одну ніч можна було взяти під свій контроль ціле місто, чому Львів треба було захоплювати, і чи була в України війна з Польщею?

GpE1572511127v4X

Також відео знайомить із маловідомими фактами та таємницями часів Листопадового чину: як Львів, заснувши на Ґеловін у жовтні ще в монархії Габсбурґів, прокинувся у листопаді під владою Української національної ради, і як Дмитру Вітовському вдалося це здійснити протягом двох годин без жодного пострілу, не проливши ні краплі крові. А ще – навіщо підприємцю Михайлу Лазорку був потрібен шафран та що зробила його дружина, аби над Ратушею Львова замайорів український синьо-жовтий стяг.

Джерело – УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа